Srijeda, 16 Travanj 2014 10:58

Obilježen 21. dan Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Najzaslužnijima dodijeljene godišnje i nagrade za životno djelo

 POŽEGA – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na Trgu 123. brigade poginulim pripadnicima iz Domovinskog rata, započelo je obilježavanje 21. Dana Požeško-slavonske županije. IMG 7344Vijence su uz delegaciju županije koju je predvodio župan Alojz Tomašević, položile delegacije grada Požege, Pakraca, Pleternice, općina Jakšić, Velika, Brestovac, Kaptol, vojske, policije, roditelja poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Ureda državne uprave.
Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Gradskom kazalištu nastavljeno je s obilježavanjem Dana županije, te dodijeljene godišnje i nagrade za životno djelo. U svom obraćanju župan Tomašević posebno je izrazio svoju zahvalnost i prisjetio se poginulih branitelja koji su nam svojim životima osigurali današnje postojanje županije i države Hrvatske. IMG 7354– Svoje živote utkali ste u našu današnju domovinu, da mi živimo suvremenu i samostalnu Hrvatsku. Suosjećam s njihovim obiteljima i zahvaljujem im na žrtvi koju su podnijeli. Sve što radimo mi danas, radimo za dobrobit Požeško-slavonske županije. Investitorima otvaramo vrata naše županije, a ulazak u EU nam pruža razne mogućnosti za razvoj i zaustavljanje iseljavanja iz naše županije. Strukturni fondovi europske unije naš su izazov i mogućnosti za razvoj gospodarstva – rekao je župan Tomašević, dodajući da smo se dobro pripremili za to i da danas sve lokalne zajednice u suradnji s županijom imaju pripremljenih projekata za 1,2 milijarde kuna. – Mi Slavonci nikada se nismo bojali posla, naši preci naučili su nas da se samo poštenim radom može napredovati i mi se toga držimo. IMG 7407Nikome nećemo prepustiti brigu o našoj sadašnjosti i budućnosti, mi smo ti koji najbolje znamo i možemo ostvariti naš interes. Požeško-slavonska županija uvijek će biti na raspolaganju gospodarstvenicima i dati potporu njihovom nesmetanom razvoju. Budimo podrška jedni drugima zbog naše djece, naše budućnosti. Mi ovdje živimo, radimo, stvaramo obitelji, imamo dom. Požeško-slavonska županija je naš dom.
Posebnu zahvalu i prigodni poklon županija je dobila od Josipa Šafara, zamjenika župana Karlovačke županije na pomoći koju je Požeško-slavonska županija uputila nakon velikih poplava koje su zadesile tu županiju, te donirala sedam isušivača zraka iz poplavljenih kuća i stanova.
IMG 7452Predsjednik Zajednice hrvatskih županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić pohvalio je dobru suradnju koju ostvaruje sa našom županijom a posebno pohvalio sve jedinice lokalne samouprave koje već uspješno privlače EU sredstva a i niz projekata koje su pripremili vrijednosti preko milijardu kuna. – Ima i puno izazova s kojima se susreću naše ali i ostale slavonske županije koje su najviše pogođene ne samo krizom, nego nažalost i od strane onih koji bi trebali pomoći. U svim našim nastojanjima jedino nemamo pomoći od Vlade RH, osim ako pod pomoć ne smatramo ukidanje sudova, ukidanje vlakova, ukidanje bolnica i svih mogućih institucija, uskoro i škola. Ako je to pomoć, gospodo, molim vas nemojte pomagati više, radije ćemo sami, jer ovo je definitivno nešto što će ove krajeve ne samo devastirane u Domovinskom ratu, nego zadnjih 60 godina, još više unazaditi – kaže Tolušić koji također veću pomoć očekuje od EU jer tamo se lokalne zajednice ne dijele na lijeve i desne, nego na one koje znaju i one koje neznaju.
IMG 3836Godišnju nagradu županije dobio je Lovački savez Požeško-slavonske županije, za razvoj lovstva, lovačke infrastrukture, turizma i posebno humanitarno djelovanje tijekom niza godina, a priznanje je preuzeo Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza. Godišnju nagradu za posvemašnji razvoj gospodarstva na području gradova Pakraca i Lipika, ali i pomoći u razvoju na drugim područjima županije, dobio je Poduzetnički centar Pakrac, prvi takav centar osnovan na području županije, koji danas ima svoje vlastite prostore i poduzetničke inkubatore u kojima se razvijaju novi poduzetnici. Priznanje je primila Vida Iličić, direktorica PZP.
Nagradu za životno djelo primio je umirovljeni general Miljenko Crnjac, sudionik od prvih dana i organizator obrane, koji je već nekoliko godina teško bolestan, pa je priznanje u njegovo ime primio sin. IMG 3842Nagrada za životno djelo, posmrtno, dodijeljena je i brigadiru Antunu Božiću, sudioniku stvaranja nove Hrvatske, sudioniku osnivanja ZNG-a i prve stranačke demokracije. Nagradu je primila njegova sestra Marija Bajt, koja se u ime nagrađenih zahvalila prigodnim riječima. – U ovom trenutku čestitam Dan županije, najstarije hrvatske županije na ovim prostorima, a koja u svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini pripada među najbogatije u RH. IMG 3817Zahvaljujem svima onima koji su predlagali i svima onima koji su odlučivali i svima vama koji ste nam dodijelili nagrade – rekla je Marija Bajt i poželjela da dužnosnici Požeško-slavonske županije donesu sunce poštenja, socijalne pravednosti, međusobnog uvažavanja i blagostanja našoj županiji i cijeloj domovini Hrvatskoj.