Petak, 14 Ožujak 2014 11:25

Ističu nezakonito postupanje gradonačelnika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVI SINDIKAT STAO U ZAŠTITU ZAPOSLENICIMA PRED OTKAZOM  -

POŽEGA – Kako su tri djelatnika koji su dobili rješenje o stavljanju na raspolaganje u Gradskoj upravi grada Požege odnedavno postali članovi Novog sindikata iz Zagreba, čelnici sindikata sazvali su tiskovnu konferenciju na temu Otkazi zaposlenicima braniteljima u Gradskim službama i nezakonito postupanje gradonačelnika u procesu donošenja odluke o otkazu.
- Nezakonitost u ovom postupku je da se sindikalnom povjereniku ne može dati otkaz niti staviti na raspolaganje bez prethodne suglasnosti sindikata, koje pravo proizlazi iz Zakona o radu i kolektivnog ugovora. Gradonačelnik pri donošenju te odluke nije poštivao zakon i kolektivni ugovor. Cijeli proces počeo je donošenjem novog pravilnika u kojem je ukinuto 9 radnih mjesta, a otvoreno 14 novih. Bitno je da je 9 službenika stavljeno na raspolaganje što je korak do otkaza i njihova sudbina je neizvjesna. Samo jedan radnik od njih ima opis poslova u tih novih 14 radnih mjesta, što je neuobičajeno, kao i stavljanje na raspolaganje službenika kad su u gradskim ustanovama u zadnjih 6 mjeseci primani novi zaposlenici, u Gradskom kazalištu, Gradskom muzeju, Turističkoj zajednici, JVP, Gradskoj knjižnici. Nas kao sindikat smeta i totalni nedostatak socijalnog dijaloga, jer su u gradu obaviješteni da se dio radnika učlanio u Novi sindikat – istakao je Tomislav Kiš, glavni tajnik, koji traži kontakt sada kada imaju svoje članove u gradskoj upravi, jer se nije vodilo računa o kriterijima kao što su dužina radnog staža, socijalni status, stručna sprema i to da su dvojica dragovoljci Domovinskog rata.
Tomislav Podobnik, jedan od djelatnika na raspolaganju postao je sindikalni povjerenik, a istakao je da mu je u razgovoru gradonačelnik Neferović naveo da će se za njega pronaći radno mjesto u okviru ostalih gradskih ustanova, no nije mu ponuđeno na kojem konkretnom poslu i gdje bi trebao raditi.