Srijeda, 27 Studeni 2013 10:50

Investicija vrijedna 5,4 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PAKRAC DOBIO NOVI ODJEL HITNE MEDICINSKE POMOĆI -

PAKRAC - Proteklog tjedna otvoren je još jedan odjel Hitne medicine u Hrvatskoj. U sklopu projekta unapređenja Hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić je svečano otvorio Odjel hitne medicine u Općoj županijskoj bolnici Pakrac. Odjel je u funkciji već od 8. studenog. Investicija je vrijedna 5,35 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja. Uređenje prostora stajalo je 2,5 milijuna, dok je nabavka suvremene opreme ulaz u Bolnicu Pakrackoja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta i drugog, stajala 2,85 milijuna kuna. Ministar Ostojić i sanacijski upravitelj Kelemen su u obraćanju okupljenima istaknuli kako je ova bolnica za vrijeme rata bila potpuno uništen, devastirana i opustošena. Danas bolnica ima ugovorenih 115 kreveta kroz četiri osnovna bolnička odjela, gdje se godišnje liječi preko 5.000 pacijenata u 30.000 bolesničkih dana. Broj operativnih zahvata kreće se oko 1.300, a godišnji broj poroda 550. U specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti godišnje se obavi preko 36.000 specijalističkih pregleda, a zapošljava 34 liječnika specijaliste, te 9 specijalizanata.
Na svečanom otvorenju je nazočan bio i prim. mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, te Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku, a pozdravljen je bio, između ostalih i saborski zastupnik Zdravko IMG 9282Ronko. Sanacijski upravitelj Krunoslav Kelemen je rekao da je ovo odjel koji je uređen i opremljen po najvišim mogućim standardima, u kojem su stručni, osposobljeni i educirani zdravstveni radnici u stanju najtežim pacijentima, onima u hitnim i po život najugroženijim stanjima, pružiti adekvatnu, kvalitetnu i prijeko potrebnu medicinsku skrb. Objedinjeni hitni bolnički prijem je prvi novootvoreni odjel od 2004. godine
- Da nismo uspjeli realizirati ovaj projekt ostali bi bolnica 20. stoljeća, zato se zahvaljujem ministarstvu i svjetskim bankama što su pomogli da se Projekt završi. - izjavio je Sanacijski upravitelj Krunoslav Kelemen, dipl. iur.
Odjel hitne medicine je jedinstveno ulazno mjesto za sve hitne pacijente gdje će dobiti odgovarajuću medicinsku skrb od zaprimanja, pregleda, dijagnoze i liječenja hitnih stanja. Prostire se na 402 četvorna metra i sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. O hitnim pacijentima na Odjelu skrbi dvanaest medicinskih sestara.IMG 9286
Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupka u objedinjenim hitnim prijemima i edukaciju djelatnika tih odjela, kako bi savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja. Sustav rada temeljen na čekanju u redu se napušta, zamjenjuje ga trijažni pristup pacijentu, što donosi kvalitetnije upravljanje i bolje kliničke rezultate. Dosad je u Pakračkoj bolnici edukaciju iz trijaže prošlo deset medicinskih sestara. Ovo je deveti takav odjel koji je otvoren u sklopu Projekata, a u tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još sedam bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel u kojem će se, uz suvremenu opremu i hitnog pacijenta u središtu interesa svih specijalista i dijagnostike, osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.