Breadcrumbs

Srijeda, 25 Siječanj 2012 21:48

Do vodovoda i kanalizacije 86% jeftinije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SMANJILI CIJENE KOMUNALNIH PRIKLJUČAKA  -

KAPTOL - Od početka ove godine mještani općine Kaptol priključak na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu plaćat će čak do 86 posto manje nego do sada, odlučeno je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća.

- Za priključak na kanalizacijsku mrežu do sada je trebalo izdvojiti 4.200 kuna ako se plaćalo odjednom, odnosno 5.200 kuna ako se plaćalo na 36 rata. Priključak na vodovodnu mrežu bio je 2.800 kuna za jednokratnu uplatu ili 3.200 na 12 rata. Sada je cijena priključka jednaka za obje mreže. Za stambeni prostor do 200 kvadrata iznosi 800 kuna ako se plaća na šest rata, odnosno ako se plaća gotovinom tada se dobiva popust od 10 posto. Cijenu od  1.450  kuna platit će oni koji imaju stambenu površinu od 200 do 400 kvadrata, a za one iznad 400 kvadrata cijena je 3.200 kuna. Za poslovne zgrade priključak će stajati 6.400 kuna, za proizvodne objekte, škole i slične ustanove je 960 kuna. Za objekte koji služe isključivo za poljoprivrednu namjenu kao što su plastenici i slični objekti je 640 kuna – objasnio je načelnik općine Mile Pavičić.

Razlog ovom velikom smanjenju cijene priključaka je malen broj oni koji su se do sada priključili na dio izgrađene kanalizacijske mreže u Kaptolu, te mala zainteresiranost mještana Ramanovaca i Alilovaca gdje je nedavno završena izgradnja vodovodne mreže. Ove godine kanalizacijsku mrežu dobit će i naselja Češljakovci i Golo Brdo. – Od mogućih 400 priključaka u Kaptolu za sada imamo samo 90 na kanalizacijsku mrežu. Zbog toga imamo problema s uređajem za pročišćavanje jer jako malo dolazi otpadnih voda pa nam je kubik prerađene vode jako skup. Prošle zime uređaj je čak bio isključen zbog malih količina. Problema će biti i ako na novu vodovodnu mrežu u Ramanovcima i Alilovcima bude malo priključaka jer onda ni voda zbog prevelikog stajanja u cijevima neće biti onoliko kvalitetna koliko bi trebala biti. Za sada u Alilovcima imamo samo tri upita za priključak – objasnio je načelnik Pavičić koji se nada da  će smanjenje cijena pomoći da priključenja na kanalizacijsku mrežu bude više.   (a.t.)