Četvrtak, 14 Studeni 2013 19:48

U samo dva mjeseca pokrenuli niz projekata

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LIPIČKA RAZVOJNA AGENCIJA LIRA -
LIPIK – "Kroz svoje aktivnosti želimo biti nositelji gospodarskog razvoja Grada Lipika, pružati savjetodavnu potporu lokalnim poduzetnicima te aktivno raditi na dovođenju investicija na naše područje" – kaže ovo Dejan Iličić, mladi lipički poduzetnik i direktor Lipičke razvojne agencije LIRA osnovane prije dva mjeseca. U tom kratkom periodu LIRA je uspjela pokrenuti nekoliko projekata a započela je i izrada Strategije razvoja Grada Lipika od 2014. do 2010. godine.
Već u prvom tjednu djelovanja LIRE organizirano je predavanje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Ministarstva poduzetništva i obrta s temom "Poticanje malog i srednjeg poduzetništva, obrta i zadrugarstva putem investicija, subvencioniranja, kreditiranja i ostalih poticajnih mjera" kojemu je prisustvovalo 50-ak poduzetnika. Nadalje, s Osnovnom školom Lipik potpisan je ugovor o prenamjeni zgrade bivše područne škole u Donjem Čagliću u poduzetnički inkubator pa je tako za poduzetnike početnike osigurano 330 četvornih metara prostora koji će im se iznajmljivati po povoljnim uvjetima. - Donijeli smo i nove uvjete ulaska poduzetnika u Poduzetničku zonu Lipik koji sa sobom nose niz pogodnosti i poticajnih mjera za njih. Posebna pogodnost svakako je početna cijena građevinskog zemljišta u zoni koja iznosi samo kunu po četvornom metru. Uskoro planiramo raspisati novi natječaj za ulazak poduzetnika u poduzetničku zonu a razgovarat ćemo samo s ozbiljnim investitorima. Oni koji ne ispune uvjete, morat će vratiti zemlju – rekao je Iličić.
LIRA je također počela raditi Strategiju promocije poduzetničkih resursa Grada Lipika i Vodič za buduće investitore, na EU natječaj IPA II – Prekogranična suradnja kandidirana su dva projekta a na natječaj za sufinanciranje energetskih pregleda i energetskog certificiranja zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno je 13 zgrada. - To je prvi korak neophodan za bilo kakve buduće građevinske radove na zgradi, a naš cilj je da kroz neki budući natječaj te zgrade dobiju nove fasade – dodao je Iličić.
Lipička razvojna agencija je pokrenula i izradu nove web stranice Grada Lipika, školu tenisa za osnovnoškolce... a njen najznačajniji projekt - Strategija razvoja Grada Lipika 2014.-2020. godine javnosti bi trebala biti predstavljena u siječnju.