Ponedjeljak, 30 Rujan 2024 13:18

Konferencije „Baština u funkciji turizma“ u prigodi Svjetskog dana turizma

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA - U prigodi Svjetskog dana turizma u Interpretacijskom centru Muzej bećarca u Pleternici održana je konferencija koja je okupila turističke dionike iz područja kulturne i prirodne baštine.

Cilj konferencije „Baština u funkciji turizma“ je istraživanje i novi zaključci o tome kako interpretacija može imati ključnu ulogu u očuvanju i promociji kulturnih i prirodnih resursa, s posebnim naglaskom na njen doprinos turizmu. - Imamo vrhunske predavače iz područja prirodne i kulturne baštine, ljude koji na svojim primjerima mogu reći kako oni to rade u svojim institucijama i interpretacijskim centrima. Ponosni smo što imamo veliki broj sudionika iz velikog dijela Hrvatske, većina njih je po prvi put u Pleternici i vjerujem kako će ovo biti jedna zanimljiva konferencija. Naime, prvi dio stručnog dijela odvija se u dvorani Muzeja bećarca, a potom smo organizirali terenski dio koji će se održati u Eko-etno selu Stara Kapela – rekla je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica, organizatora konferencije.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić istaknula je tom prigodom kako Grad Pleternica raznim projektima djeluje u sferi valorizacije kulturne i prirodne baštine. - Za to smo se opredijelili još prije desetak godina, da ćemo ono najvrjednije što imamo, pokušati staviti u funkciju turizma i prezentirati to turistima, a tako privući brojne posjetitelje u Pleternicu. Posjetitelje koji će ovdje boraviti, uživati, ostavljati svoj novac i tako pomoći razvoju lokalnog gospodarstva. Isto tako, uz sve to, svjesni smo da bez umrežavanja i bez ovakvih stručnih konferencija ne možemo ići u iskorak s vremenom. Nužno je povezivati se, razmjenjivati iskustva jer kada radimo u partnerstvu s drugima svi zajedno rastemo.

Otvorenju konferencije prisustvovala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je istaknula iznimne potencijale Požeško-slavonske županije koje je nužno nastaviti usmjeravati održivom razvoju turizma. - Željela bih istaknuti da je naša županija područje iznimnog prirodnog i kulturnog potencijala u smislu održivog razvoja turizma te da ti potencijali i resursi trebaju biti stavljeni u funkciju. Ako promatramo cijelu našu županiju, od Pakraca i Lipika i Ergele lipicanaca čiji je uzgoj upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, do prve kovnice novaca, slavonskog banovca pa sve do Sovskog jezera, gdje iznimna prirodna i kulturna baština, Parka prirode Papuk, ali evo i Muzeja bećarca gdje je bećarac isto upisan na UNESCO-vu listu. Kada promatramo turizam ne trebamo i ne smijemo promatrati samo ekonomsku vrijednost turizma jer iz te ekonomske vrijednosti turizma mogu proizaći i određeni izazovi. Ti izazovi su i okolišni i sociokulturni pa stoga ravnoteža svih triju segmenata jest zapravo održivi turizam. Sigurna sam da kontinentalni dio Hrvatske počiva na temeljima održivog turizma i u tom kontekstu trebamo nastaviti dalje sa svim našim projektima.