Četvrtak, 12 Rujan 2024 12:13

Održana 19. sjednica Skupštine županije Požeško-slavonske sa 9. točaka dnevnog reda - oporba pitala gdje je Akumulacija Kamenska u ovoj povijesnoj suši - još se izrađuje studija

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Održana je 19. Skupština Požeško-slavonske županije koja je imala 9. točaka Dnevnog reda. Sve je započelo s Aktualnim satom i postavljenim pitanjima, najviše od oporbenih vijećnika ali i vijećnika iz redova koalicije na vlasti.

Vijećnica Marija Šarić postavila je pitanje u kojoj je fazi plan gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće I povrće u Požegi, a odgovor smo saznali od županice Antonije Jozić: - Početkom srpnja na Sjednici savjeta Slavonija, Baranja i Srijem smo dobili Odluku o financiranju u visini od 10 milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta prema procjeni koju imamo i prema kojoj smo prijavili projekt Ministarstvu poljoprivrede je preko 16 milijuna eura. Županija je u ovom trenutku spremna za raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova i isporučitelja opreme, no to ćemo učiniti nakon što dobijemo ugovor sa tijelom koje dodjeljuje sredstva i to će se dogoditi u idućih jedan do dva mjeseca. Ono što nama slijedi je donošenje Odluke o zaduženju Požeško-slavonske županije za ovu razliku jer mi ta sredstva u Proračunu nemamo, ako uzmemo u obzir da je naš godišnji proračun otprilike 4 milijuna eura. Službe već rade na tome da prikupe ponude vezano za kreditiranje izgradnje Logističko distribucijskog centa za voće i povrće u Požegi. Možda će biti potreba za sazivanje Izvanredne sjednice Županijske skupštine. Ispred nas je razdoblje za pripremu i dokazivanje Županije da ima sredstva, kreditna ili vlastita, za završetak tog projekta. Iduće godine mi završavamo s otplatom kredita kojeg još imamo, tako da sredstva koja smo do sada izdvajali za kredit, možemo preusmjeriti za projekt koji ima veliki potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje naše županije.

Vijećnik oporbenog SDP-a Mitar Obradović je istakao teško stanje sa sušom, Orljavi koja više ne teče te pitao koji su planovi za rješavanje tog problema, posebno apostrofirajući gradnju Akumulacije Kamenska koja se već gradi nekoliko desetljeća kroz obećanja političara. Odgovor je dala županica Antonija Jozić koji nije oduševio vijećnike oporbe jer na kraju se tek izrađuje neznamo koja po redu studija utjecaja na okoliš: - Projekt je zapeo na studiji utjecaja na okoliš. Povjerenstvo koje je oformljeno, imalo primjedbe na studiju utjecaja na okoliš i zatražili su da se njihovi zahtjevi ugrade u studiju. Da bi se ugradili i dodali svi ti podatci koji su njima bitni kako bi mogli donijeti odluku, treba se raditi novelacija studije utjecaja na okoliš. Da bi ju radili morate imati ugovor s izrađivačem, morala je biti javna nabava, a na javnu nabavu se nije nitko javio. Hrvatske vode će naravno ponoviti taj postupak javne nabave za izrađivača, mi moramo prvo urediti tu studiju da bi ona išla na povjerenstvo, odluka povjerenstva može biti pozitivna ili negativna. Sumnjam da će biti pozitivna s obzirom na trendove danas vezano za zaštitu okoliša. Procedura koja se provodi u Bruxellesu, nije mi poznato da li Vlada RH to može provesti na nacionalnoj razini, gdje mi dokazujemo da je šteta koju mi činimo prirodi izgradnjom Akumulacije Kamenska manja od štete koja će nastati ukoliko do izgradnje ne dođe. Mislim da ove godine imamo poprilično dobre temelje. U pozadini radim u kontaktu s Hrvatskim vodama i s ministricom poljoprivrede, Marijom Vučković, te s premijerom Plenkovićem, da je konačno došlo vrijeme da taj projekt zaživi. Ne da bismo mi regulirali vodu u Orljavi nego i radi toga da imamo bazene podzemnih voda koji su isto ugroženi. Tekija i Vode Lipik su građanima uputile zahtjev za racionalnim korištenjem voda, mi smo na rubu toga da se donese odluka o zabrani korištenja vode osim za ljudsku potrebu. Možda neće morati do toga doći, ali nama je problem vodoopskrbe velik problem. To je pitanje navodnjavanja poljoprivrede i svih problema koji muče naše poljoprivrednike trenutno. U konačnici, to je pitanje regulacije, kad imamo previše vode da ju i zadržimo, a kad je nemamo, da kontroliramo protok. Sredstva nisu upitna, to su sredstva koja se mogu povući iz fondova EU – odgovorila je županica Jozić.

U nastavku Skupštine prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, kao i polugodišnje izvješće o radu županice za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine te prijedlog II. izmjena i dopuna Proračuna Županije za 2023. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu. Prihvaćen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa dužnosnika Požeško-slavonske županije, te prijedlog Odluke o prijenosu prava vlasništva bez naknade na nekretnini ambulante Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Odlukom vijećnika Požeško-slavonske županije je istupila iz članstva u Hrvatskoj mreži Zdravih gradova, čijim prihvaćanjem će se uštedjeti 929,06 eura.