Nedjelja, 08 Rujan 2024 10:31

Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Kutjeva i blagdan zaštitnice Male Gospe

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO - Uoči blagdana Male Gospe, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Svečanoj sjednici koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Branko Vido, prisustvovali su izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Drago Matanović, ravnatelj Uprave pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Ivan Bota, posebni savjetnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara BIH, Mato Lončar, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice, Domagoj Katić, općinski načelnici Mile Pavičić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Zdravko Mandić te brojni drugi uzvanici gospodarskog, kulturnog i društvenog života grada Kutjeva.

Kako to i obično biva, napravljen je kratak osvrt na sve ono što je učinjeno te dan presjek planiranih investicija usmjerenih razvoju Grada Kutjeva. O svemu tome govorio je gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir koji je istaknuo činjenicu da 2014. godine kada je stupio na dužnost gradonačelnika, Grad Kutjevo nije imao gotovo ni jedan pripremljen projekt, a danas su, uz već realizirane, spremni projekti u vrijednosti 50 milijuna eura.

- Unatoč financijskom deficitu realizirali smo brojne projekte, od dječjeg vrtića u Kutjevu koji je bio jedan od strateških projekata na koji je Kutjevo čekalo 50 godina do Reciklažnog dvorišta, izgradnje kružnih tokova, kanalizacije u Bektežu, obilaznice u Vetovu, izgradnje Kulturnog centra, suradnje s mjesnim odborima, iz godine u godinu gotovo 300 tisuća eura ulažemo u razvoj naših naselja. Aktualno se realizira projekt vodovoda u Šumanovcima i Bjeliševcu, realizirali smo vodovod u Tominovcu, adaptirali društveni dom u Vetovu, tu je i uređenje groblja, svi naši domovi primjer su uređenosti – istaknuo je među ostalim Budimir.

Spomenuo je i neke od planiranih projekata čija se realizacija očekuje u idućem razdoblju, od nove tržnice do Kuće graševine za koju je izdana građevinska dozvola. Zahvalio je suradnicima Gradske uprave, vijećnicima Gradskog vijeća, Požeško-slavonskoj županiji i svim ministarstvima na suradnji i pomoći pri realizaciji projekata.

- Samo prekogranična suradnja s Bosnom i Hercegovinom donijela nam je 120 tisuća eura na područje grada, tu je i 60 tisuća eura za drugu fazu završetka društvenog doma u Hrnjevcu, isto tako 85 tisuća eura povukli smo za Izmjenu prostornih planova i urbanističkog plana grada Kutjeva gdje ćemo nastojati omogućiti razvoj naših turističkih potencijala, a u Ministarstvu demografije uredno participiramo. Ove godine dobili smo 30 tisuća eura za razvoj predškolskog odgoja, a u tijeku su aktivnosti na izgradnji novog dječjeg vrtića u Vetovu vrijednosti milijun i 80 tisuća eura čiji će radovi završiti početkom iduće godine. Jedan od ključnih projekata je i Dom kulture koji je kandidiran na natječaj Ministarstva kulture i medija vrijedan 6 milijuna eura, a istaknuo bih i Kuću graševine o kojoj se dugo priča, a konačno je ishođena građevinska dozvola, 25 milijuna eura vrijedan projekt koji će biti pravi zamašnjak razvoja i snažnijeg turističkog potencijala u ovom području – rekao je Budimir.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Mladen Pavić istaknuo je kako je Grad Kutjevo prepoznat kao grad koji je agilan po pitanju korištenja bespovratnih sredstva pri čemu je poljoprivreda ključna grana razvoja.

- Uz sve projekte koje je gradonačelnik istaknuo, naglasio bih participaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, to je 4573 različita ugovora u protekle dvije financijske perspektive, što se taman poklapa s Josipovim dosadašnjim mandatom, u vrijednosti oko 62 milijuna eura. Kutjevo je možda i grad s najvećim brojem isplata, praktički su sve isplate završene – rekao je Pavić.

Čestitke u prigodi Dana grada Kutjeva uputila je i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. Istaknula je kako mozaik uspješnog grada kao što je Kutjevo čine iskoraci Gradske uprave, zajedno sa svim poljoprivrednicima, poduzetnicima, obrtnicima, udrugama i svim dobrim ljudima koji pridonose u okviru svojih mogućnosti. 

- Znam Josipe da su tvoja nastojanja za Grad Kutjevo velika, znam da smo svi mi, a možda najviše ti, kritični prema radu i rezultatu kojega ostvarujete, ali s druge strane treba promatrati i okolnosti u kojima si postao gradonačelnik, vremena koja su iza nas. Treba reći i čestitati na svemu onome što je učinjeno, a učinjeno je jako puno. Uvijek treba gledati naprijed, ono što je ispred je bitno i važno, važno je da imate spremne projekte, da otprilike znamo na koje natječaje se ti projekti mogu prijavljivati i sigurna sam da će se sve ovo što si govorio realizirati u sljedećih četiri, pet godina, ili da će bar biti započeto. Naravno ne radiš to radi sebe, nego zbog svih ljudi koji su u dvorani i onih koji nisu ovdje, a koji žive, rade, djeluju i ostavljaju svoj trag na području grada Kutjeva i cijele naše županije. Svim laureatima koji će dobiti nagrade u prigodi Dana grada čestitam na svemu onome što su učinili i na činjenici da ih je njihov grad prepoznao. Neka vam nagrada bude poticaj da i dalje budete uspješni. Osobno bih uistinu željela da iduće godine imate problem gdje ćete održati svečanu sjednicu i da ova dvorana krene u svoju veliku rekonstrukciju – rekla je Jozić.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja. Zahvalnice Grada Kutjeva uručene su učenici Irmi Zlatković te Ani i Nikoli Vujnović, bračnom paru nastavnika koji ove godine proslavljaju svoju 65. godišnjicu braka. Godišnju nagradu Grada Kutjeva dobili su DVD Vetovo i Udruga La bella vita. Nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Abiboviću, umirovljenom učitelju hrvatskog jezika i povijesti.

Uoči sjednice, na mjesnom groblju svetoga Marka položeni su vijenci i zapaljene svijeće u čast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.