Četvrtak, 25 Srpanj 2024 09:32

Reciklažno dvorište u Požegi dobilo aparat za prikupljanje otkupne ambalaže

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U suradnji tvrtke Komunalac Požega d.o.o. i Grada Požege ostvarena su sredstva u iznosu 200 tisuća eura pri natječaju koji je provodio Fond za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost. Dio sredstava, točnije 60 tisuća eura, iskorišteno je za uspostavu stroja za prikupljanje otkupne ambalaže, koji je danas predstavljen u Reciklažnom dvorištu u Požegi, na adresi Industrijska 25 C. Stroj su predstavili gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, direktor tvrtke Komunalac Požega Domagoj Lovrić i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Jelena Vidović.

Ovo je jedan od projekata koji je usmjeren prema čuvanju okoliša, prema zbrinjavanju i sortiranju otpada, istaknuo je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.
„Od navedenih sredstava odobreno je 80 tisuća eura od strane Fonda, te je 120 tisuća eura sufinancirao Grad Požega. S tim sredstvima najprije su pribavljene smeđe kante od 120 litara za kućanstva, zatim kante za izdvajanje biootpada koje su postavljene u ustanove na području grada. Ovo je mali ali lijepi projekt, usmjeren pozitivno prema čuvanju okoliša, posredno i čuvanju zdravlja svih stanovnika Požege.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Stroj je postavljen i od danas je u funkciji, a povratna ambalaža može se donijeti od svakim radnim danom u radnom vremenu Reciklažnog dvorišta u Požegi. Stroj prima ambalažu koja ima oznaku povrata na etiketi. Reciklažno dvorište ne vrši ručno sortiranje povratne ambalaže te će biti postavljen posebni kontejner za odlaganje one ambalaže koju stroj ne prepozna, a koju sugrađani imaju namjeru reciklirati.

„Napominjem da Reciklažno dvorište u Požegi za odlaganje sve vrstu otpada mogu koristiti samo građani grada Požege, a ovaj stroj mogu koristiti svi iz bilo kojeg grada ili općine, pa čak i ljudi koji dođu izvana sada u vrijeme godišnjih odmora. Stroj je prihod Reciklažnog dvorišta budući da mi za dio predane ambalaže u Fond, dobivamo povrat sredstava. Tako da bi to bio dodatan prihod Reciklažnom dvorištu.“ – istaknuo je Domagoj Lovrić, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o.

Stroj prima PET ambalažu, aluminijsku ambalažu i staklenu ambalažu. Staklena ambalaža ostaje cijela, plastična PET ambalaža i aluminijska ambalaža se preša i zatvara u vreće koje se predaju Fondu, dodao je direktor Lovrić.
„Ovo je najprofitabilniji način prikupljanja povratne naknade iz razloga što automatsko brojanje povratne naknade boca koje prihvati stroj dobije najveću povratnu naknadu. Najjednostavnije je jer ne moramo imati dodatnog radnika koji će brojati boce, blagajna je instalirana što je novost na samom Reciklažnom dvorištu. Nakon što se boce predaju, dobije se slip s kojim se u kućici odmah dobije količina novaca za boce koje su predane, u gotovini. Još jedna bitna stvar je da nemamo ograničenja na predane boce. Ako budu duži redovi, tu se ispričavamo jer stroj radi onom brzinom kojom može.“ – dodao je direktor Lovrić.

Izvor: rva.hr