Nedjelja, 21 Srpanj 2024 12:03

Održana 20. Sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca - Bankovno zaduženje za potrebe dovršenja Spahijskog podruma

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PAKRAC - Na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Pakraca raspravljalo se o bankovnim zaduženjima neophodnima za podmirenje u prvom redu radova na Spahijskom podrumu u sklopu projekta Svijet graševine, ali i projekta sanacije potencijalno opasnog mjesta, drugim riječima – dovršenja radova na kružnom toku u Branimirovoj. Dugoročni kredit koji će grad u te svrhe realizirati s Privrednom bankom Zagreb „težak“ je 1,8 milijuna eura, s rokom otplate od najviše 60 mjeseci, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 3,3 posto. Takav kredit bilo je neophodno podići zbog dospijeća rokova isplate izvođačima radova, pri čemu će se sredstva u konačnici, po dovršenju projekta i odobrenju konačnog zahtjeva za nadoknadom sredstava (ZNS) vratiti u gradski proračun, odnosno preciznije – pretočiti iz državnog u gradski.
Anamarija Blažević (HDZ) pojasnila je kako je zaduženje bilo neophodno radi održanja likvidnosti. „Kredit se odnosi na dva kapitalna projekta; jedan je završetak Spahijskog podruma, a drugi se odnosi na sufinanciranje radova povezanih s izgradnjom kružnog toka. Redovito nam na naplatu stižu veliki iznosi; samo prošli mjesec dobili smo za građevinske radove i opremanje Spahijskog podruma račun od približno 250 tisuća eura s rokom plaćanja od mjesec dana“, kaže gradonačelnica. Istovremeno je zbog odluke zakonodavca došlo i do obveznog podizanja plaća, prvenstveno djelatnicima dječjeg vrtića, ali i ostalim korisnicima gradskog proračuna, što predstavlja dodatno opterećenje na rashodovnoj strani.
„Iako smo trenutačno likvidni, teško je izvući 700 tisuća eura odjednom za plaćanje radova, to ne bi mogli ni puno veći proračuni od našega. Vezano uz to moramo donijeti izmjene i dopune proračuna Grada Pakraca, kao i odluku o izvršavanju proračuna. Ta procedura, nakon što prođe Gradsko vijeće, odlazi u Ministarstvo financija koje će pregledati poslanu dokumentaciju, a potom konačnu odluku potvrđuje Vlada RH, zbog čega smo ovu sjednicu i sazvali sad, jer članovi Vlade od 1. kolovoza odlaze na trotjedni godišnji odmor“, pojašnjava gradonačelnica.
Na tapeti se našlo još jedno zaduženje, odnosno kratkoročno zaduživanje pakračkog DVD-a zbog obnove matičnog vatrogasnog doma. „Taj projekt vodi Denis Relota iz naše razvojne agencije. Bliži se dovršetku, a čim bude gotov, poslat ćemo zahtjev Agenciji za plaćanje i tražiti povrat sredstava. Dio razlike između odobrenog i ugovorenog iznosa u iznosu od 47 tisuća eura DVD je već pokrio vlastitim sredstvima, dok će ovaj kredit od 215 tisuća eura većim dijelom pokriti Agencija za plaćanje, a DVD-u će ostati podmiriti još približno 50 tisuća eura“, pojašnjava situaciju gradonačelnica. Na prethodni upit vijećnika Krejčija o iznosu mjesečnih sredstava kojima DVD raspolaže, izvijestili su da imaju 1400 eura mjesečno od redovne djelatnosti i oko 2000 eura mjesečno vlastitih sredstava.
Aktualni sat koji je održan kao uvertira 20. sjednici Grada Pakraca otvorila je Nada Todorović (SDSS) pitanjem upućenim gradonačelnici Anamariji Blažević (HDZ). Zanimala ju je mogućnost asfaltiranja u naselju Ožegovci, na putu prema Ćasićima, gdje je postojeći asfalt dotrajao i nije obnavljan desetljećima. Gradonačelnica je rekla kako proračunom za ovu godinu taj zahvat nije planiran, a kad se budu slagali prioriteti za iduću godinu, odnosno kad budemo imali gotovu prihodovnu stranu, moći ćemo govoriti o rashodima. „Prije nego što se radi proračun, naše stručne službe obilaze sve ceste, procjenjuju sve što treba asfaltirati, popraviti i sanirati, nakon čega se određuju prioriteti. Prvi prioritet je sigurnost djece koja idu u školu, nakon toga gleda se broj stanovnika, a sve u konačnici ovisi o proračunskim prihodima“, rekla je gradonačelnica, uz napomenu kako trenutačno ne može odgovoriti hoće li to biti izvedivo iduće godine. Dodala je i kako je za takav veći zahvat prvo potrebno izraditi projektnu dokumentaciju, koja je sama po sebi dosta financijski zahtjevna te na nju ponekad odlazi i do polovice iznosa čitavog projekta.
Zastupnicu Todorović zanimalo ju je i može li Grad zamijeniti dotrajalu ogradu na mostu u Branešcima na koji je postavljen novi sloj asfalta. Gradonačelnica je rekla kako će stručne službe izaći na teren i utvrditi u kakvom je ograda stanju, a zatim u skladu s ostalim prioritetima osiguravanja sigurnosti u prometu eventualno poduzeti odgovarajuće korake.
Zorana Krejčija (SDP) zanimalo je kakvo je stanje s Hotelom Pakrac koji se već neko vrijeme pokušava iznajmiti, čime bi se smanjili rashodi Poduzetničkog centra. „Na zadnjem sastanku gradskog vijeća spominjali su se ozbiljni ponuđači i tada je rečeno kako bi do preuzimanja trebalo doći u srpnju. Zanima me je li hotel iznajmljen, a ako jest, što će biti s dosadašnjim zaposlenicima“, upitao je Krejči. Gradonačelnica je potvrdila kako je hotel iznajmljen. „Dvije fizičke osobe koje hotel preuzimaju ovaj su tjedan pokrenule postupak otvaranja obrta i čim upotpune dokumentaciju propisanu natječajem, u roku od par dana moći će i preuzeti hotel. U neslužbenom razgovoru potvrdili su kako zasad planiraju zadržati sve radnike“, potvrdila je.
Krejči je budućim najmoprimcima zaželio puno sreće u radu, a zatim se obratio Marijanu Šircu (HDZ), pročelniku odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo, kojega je upitao što je s vodomatom čije se postavljanje već neko vrijeme najavljuje, a oko kojega se već dugo nije ništa pomaklo s mrtve točke. Širac je rekao kako to pitanje u zadnje vrijeme nije bilo u njegovom fokusu te kako je zadnji poduzeti korak bilo slanje zahtjeva zavodu za javno zdravstvo koji moraju izdati dozvolu, a ista zasad još nije dobivena. Krejči nije bio u potpunosti zadovoljan takvim odgovorom te je izrazio nadu kako će se naći vremena za to pitanje kako bi se vodomat na opće zadovoljstvo svih građana stavio u funkciju još ove godine.

Izvor: pakrackilist.hr