Srijeda, 19 Lipanj 2024 18:04

Održana 18. sjednica Skupština Požeško-slavonske županije s 18 točaka Dnevnog reda

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Održana je 18. sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije u Velikoj županijskoj vijećnici na kojoj je na Dnevnom redu bilo 18 točaka koje su vijećnici i prihvatili. Na Aktualnom satu postavljene su samo dva pitanja vijećnika, budući da sjednici nije nazočila županica Antonija Jozić. Prvo pitanje - Da li se može postaviti klima u Domu zdravlja Kutjevo u čekaonici budući da je sada po ljetu velika vručina. Drugo pitanje se odnosilo na već puno puta postavljeno pitanje, kada će biti konačno otvorena za promet cesta Pleternica - Bilice budući da je i dalje promet tom dionicom zatvoren. Odgovor je dala pleternička gradonačelnica Marija Šarić da se završetak očekuje u srpnju. Kako je to bilo rečeno i prije ljeta prošle godine, zaista se onda sa sigurnošću nezna kada će biti gotova ta prometnica, no grad Pleternica niti nije investitor za tu dionicu nego Hrvatske ceste koje nisu baš pažljivo birale izvođača radova, kojemu očito sada ne mogu staviti niti soli na rep, budući da je izbjegao u BiH.

Među ostalim, vijećnici su prihvatili Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2023. godinu, Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Požeško-slavonske županije za 2023. godinu, kao i Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Požeško-slavonske županije za 2022. godinu u kojemu je Državni ured za reviziju o financijskim izvještajima i o usklađenosti poslovanja izrazio bezuvjetna mišljenja.

Također, usvojen je i prijedlog novog Programa dodjele financijskih sredstava u svrhu financiranja programa i projekata Obrtničke komore i udruženja obrtnika Požeško-slavonske županije na području Požeško-slavonske županije kojim će se financirati do pedeset posto prihvatljivih troškova pojedinih programa/projekata.

Prihvaćena je i Odluka o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja za školsku godinu 2024./2025. na području Požeško-slavonske županije.

Riječ je o nastavku jedinstvene poticajne stipendije koju Požeško-slavonska županija dodjeljuje svim učenicima prvih razreda trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja poljoprivredno-prehrambenog usmjerenja, a u posljednjih pet školskih godina koliko se stipendija dodjeljuje, stipendirano je 292 učenika te su ukupna sredstva iznosila nešto više od 196 tisuća eura.

Vijećnici su usvojili i Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2023. godinu, Prijedlog I. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na I. Izmjene statuta Javne ustanove Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, kao i Prijedlog Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju mrtvozornika za područje Požeško-slavonske županije.

Prihvaćen je i Program rada i Financijski plan Savjeta mladih Požeško-slavonske županije za 2024. godinu, Prijedlog Odluke o prihvatu prijenosa prava vlasništva bez naknade na nekretnini ambulante Doma zdravlja Požeško-slavonske županije te Prijedlozi zaključka o davanju prethodne suglasnost na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Pakrac, Obrtničke škole Požega, Tehničke škole Požega te Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.