Breadcrumbs

Četvrtak, 19 Siječanj 2012 00:10

Spremni organizirati i prosvjede pred ustanovama županije

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

DODATNE REAKCIJE BRANITELJSKIH UDRUGA NA ZAPOŠLJAVANJE  -

POŽEGA – Nakon tiskovne konferencije kojom je Krešimir Pavelić, ispred Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije istakao primjere gdje se pri zapošljavanju u ustanovama kojima je osnivač Požeško-slavonska županija nisu poštivale odrednice Zakona o pravima branitelja, uslijedile su i reakcije ostalih braniteljskih udruga.

Svih 14 udruga članica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata donijele su zaključke po kojima u potpunosti podupiru aktivnosti Udruge dragovoljaca i veterana županije i voditelja Koordinacije, umirovljenog brigadira Krešimira Pavelića, kojima je upozoreno na nepoštivanje odredbe članka 35. stavak 1.  Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja nalaže obvezu davanja prednosti pri zapošljavanju djetetu smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI, članu obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, Dragovoljcu  iz Domovinskog rata, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji se dogodio prilikom zapošljavanja u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije i Đačkom domu Požega.

Pismu podrške koji potpisuje svih 14 predsjednika udruga pridružuje se i Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata Pakrac-Lipik koju potpisuje 11 predsjednika udruga.

Udruga udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata planira organizaciju prosvjeda pred ustanovama županije i Požeško-slavonskoj županiji do ispunjenja prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima, tj. dok se sporna zapošljavanja ne ponište i ne provedu novi natječaji na kojima će se pri odabiru poštovati spomenuti Zakon.

Reagiralo i Ministarstvo zdravlja RH

Odmah po saznanju o mogućim nepravilnostima prilikom zapošljavanja u Domu zdravlja županije reagiralo je i resorno Ministarstvo zdravlja RH slanjem izvanrednog nadzora. Nakon obavljenog zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Domu zdravlja županije ministar prof. dr. sc. Rajko Ostojić uputio je i nalaz nadzora Domu zdravlja i ravnatelju Darku Puljašiću. U nalazu se stavlja primjedba da je zapošljavanje obavljeno uz probni rad od jednog mjeseca, što je protivno točki Pravilnika o sistematizaciji prema kojoj je za navedeno radno mjesto određen probni rad od tri mjeseca.  Nadzor je konstatirao i da je od 170 prijavljenih kandidata od pet izabranih kandidata četvorica hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, dok peti izabrani kandidat nije osoba koja ostvaruje prednost sukladno članku 35.stavku 1. Zakona o pravima hrvatskih branitelja, iako su prijavu na predmetni natječaj podnijele osobe navedene u citiranoj zakonskoj odredbi.

„Slijedom aktivnosti navedenih povreda zakonitosti u postupku zapošljavanja vozača u Službi sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Požeško-slavonske županije pozivamo Vas da bez odgađanja poništite predmetni natječaj raspisan 2. prosinca 2011. godine“  – stoji u dopisu ministra zdravlja.