Subota, 06 Travanj 2024 09:30

Požeško-slavonskoj županiji i partnerima iz Subotice odobreno 180 tisuća eura za provedbu dva projekta

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

OSIJEK - U okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu odobreno je ukupno 33 projekta, a ugovori su svečano dodijeljeni u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije.

Programom kojem je cilj jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Republici Srbiji, a za koji su sredstva osigurana  u Državnom proračunu Republike Hrvatske, financirat će se dva projekta Požeško-slavonske županije i partnera.

mini mrml5607

Požeško-slavonskoj županiji i Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji za projekt „Zajedno na putu očuvanja kulturne baštine u modernom društvu“ odobreno je 135 tisuća eura, dok je za projekt „Baština koja spaja!“, na kojoj je partner Hrvatska čitaonica - Subotica, odobreno oko 45 tisuća eura. Ispred Požeško-slavonske županije, ugovore je preuzeo zamjenik požeško-slavonske županice Antonije Jozić, Ferdinand Troha.

- Dok nije pokrenut ovaj program udruge su bile na izdisaju, a njime su pokrenuti i motivacija i život u svakoj zajednici gdje žive Hrvati. Korisnici više od 50 % ovih sredstava su župe, nešto manje su udruge, a da još postoji velika potreba u području gospodarstva, poljoprivrede, djece, školstva, obrazovanja i kulture govori podatak da je predano ukupno 117 projekata. U ovom trenutku podrška pojedinaca, lokalnih samouprava, županija, gradova i Vlade Republike Hrvatske je ključna za opstanak Hrvata u Republici Srbiji, no to ne znači da ćemo odustati od Republike Srbije, inzistirat ćemo da i oni ostvare svoje obaveze, jer u Republici Srbiji jednu osminu stanovnika čine nacionalne manjine i moraju se razviti stabilne politike prema nacionalnim manjinama – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, koje je projektni partner Požeško-slavonskoj županiji.img 7917

 

Osim projekata na kojima je partner Požeško-slavonska županija, kroz Program će se financirati i projektne aktivnosti projekta Tambura – ritam zajedništva faza II., partnera Javne ustanove Pleternica i Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, projekta Obnova crkve – obnova kulturnih i tradicijskih vrijednosti, partnera Župe Svete Barbare Jakšić i Rimokatoličke župe Sveti Pavao Bač, projekta Prekogranične suradnje između Turističke zajednice Grada Pakraca i Hrvatskog ženskog foruma Cro-femina, projekta Vjersko-kulturne obnove, partnera Grada Kutjeva i Rimokatoličke župe Sveti Marko Evanđelist Stari Žednik te projekta na kojemu su partneri Grad Pakrac i Rimokatolička župa Sveti Marko Evanđelist Stari Žednik.