Četvrtak, 26 Rujan 2013 09:34

Rebalans proračuna zaboravio poljoprivredu tvrdi oporba

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

3. SJEDNICA SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Nakon tematske sjednice o poljoprivredi, koju su kao prvu takvu u praksi županije svi pohvalili, ubrzo je uslijedila i 3. sjednica Skupštine županije na kojoj se našlo 23 točke dnevnog reda. IMG 5243Naravno najveću diskusiju izazvala je točka rebalansa proračuna, a i prve kritike upućene županu Alojzu Tomaševiću. Oporba je iako na tematskoj sjednici pohvalila župana, sada te iste pohvale i povukla, jer u ovom rebalansiranom proračunu nisu pronašli niti jednu lipu više za poljoprivredu, u koju smo se zakleli, pa donijeli i zaključke da ćemo pomoći njen razvoj. Brojne diskusije i pitanja išla su u tom smjeru od vijećnika HDSSB-a i SDP-a.

Najveći rebalans u prihodovnoj strani zapravo su izazvala dobivena sredstva za izbore EU parlamenta koja su ostvarena u iznosu 1,6 milijuna kuna iz Državnog proračuna a koja nisu planirana, te od veće prodaje državnih biljega u iznosu od 900 tisuća kuna, koje je izazvala prijava objekata za legalizaciju. Pomoć iz Državnog proračuna temeljem Zakona o prostornom uređenju u iznosu od 461 tisuće kuna koja je trebala doći u 2012. godini došla je tek sada pa je i tu stavku trebalo unijeti u nove prihode. Vlada je za dodatnih 500 tisuća kuna povećala i sredstva namijenjena sufinanciranju međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola, te se sada za te potrebe na području županije izdvaja godišnje čak 10 milijuna kuna.

Ostale stavke rebalansa odnose se na smanjenje planiranih prihoda, pa tako Hrvatske vode doznačavaju za projekte i izgradnju sustava navodnjavanja manje 1,8 milijuna kuna, po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu prihod županije od prodaje smanjuje se sa 25% na 10% i u blagajni je odmah manje 100 tisuća kuna.

Novi neplanirani rashodi

Povećani neplanirani prihodi doveli su i do planiranja povećanja rashoda, a oni su najveći u troškovima za izbore EU parlamenta 1,587 milijuna kuna, te lokalnih izbora koji iznose 2,7 milijuna kuna i morao se planirati još cijeli 1 milijun kuna za pokriće troškova. IMG 5246Kako su smanjeni prihodi od udjela u prodaji poljoprivrednog zemljišta rebalans je odmah smanjio i izdatke za poljoprivredu posebno u stavci mjere ruralnog razvoja i mjere posebnih potreba u poljoprivredi što je i izazvalo najviše kritika oporbenih vijećnika. „Kad nemaš uzmeš poljoprivredi“ komentirali su oporbeni vijećnici.

Što se tiče osnovnog školstva treba napomenuti da je za prijevoz učenika osnovnih škola proveden postupak javne nabave čime je županija uspjela smanjiti troškove i uštedjeti 800 tisuća kuna, koji su usmjereni na otplatu obveza za izgradnju školske sportske dvorane u Velikoj i druge materijalne troškove školstva.

Kako ova županija već godinama plaća neke tuđe promašaje i greške, tako je i sada po presudi Županijskog suda u Zagrebu potrebno isplatiti po tužbi obitelji Bosanac i Matanović za naknadu štete zbog smrti Ivanke Bosanac 1,392 milijuna kuna i to solidarno županijski Dom zdravlja i Požeško-slavonska županija.

Marijan Aladrović ispred kluba vijećnika koalicije na vlasti: - Svjesni smo da se ovdje nešto mora napraviti dugoročno, da se mora nešto uštedjeti na smanjenju masa za plaće. Na planiranu pomoć od Vlade RH koja je prijašnjih godina dobivana u iznosu od 19 milijuna kuna, ova Vlada se oglušila – a predložio je da se rebalans usvoji.

Franjo Lucić: - Da nismo učinili ono što smo do sada učinili ova županija bi bila u težoj situaciji, a ovi djelatnici ne bi dobivali plaću. Da Vlada RH pomogne sa samo 5 milijuna kuna mi bi imali daleko bolju situaciju s proračunom.

Rebalans proračuna usvojen je sa 19 natpolovičnih glasova ukupnog broja vijećnika Skupštine, te sa ponovno čudnim glasovanjem vijećnika koalicije SDP-HSU koji glasaju jedni protiv a jedni suzdržano i 4 HDSSB-ova glasa protiv.

Izvješće o reviziji poslovanja županije

Ovo izvješće provlačilo se već i kroz pitanja na Aktualnom satu i uvijek izaziva veću diskusiju, posebno iz oporbe. I ovaj nalaz za 2012. godinu nije naravno povoljan za županiju kao i nalazi prijašnjih godina, jer ima niz primjedbi revizora. IMG 5247Tako nisu otklonjene sve nepravilnosti koje su utvrđene revizijom za 2011. godinu, dio prihoda kojima je bila utvrđena namjena nije utrošen za propisane namjene, ministarstvu poljoprivrede nisu doznačeni pripadajući iznosi vraćenih kredita, ukupni manjak prihoda i primitaka za pokriće u slijedećem razdoblju iznosi 13,8 milijuna kuna, a dospjele obveze iznose 38,5 milijuna kuna. Primjedba koja se provlačila kroz aktualni sat je i ponovno primjedba revizije da je masa sredstava za plaće veća od dozvoljene Zakonom o plaćama u jedinicama lokalne i područne samouprave. Županiji je dozvoljena masa plaća za isplatu 3,88 milijuna kuna koliko iznosi dozvoljenih 20% od osnovice prihoda a ona isplaćuje 5,7 milijuna kuna ili 29,5% od osnovice za 46 zaposlenika

Državna revizija nalaže sredstva od lovozakupnina koristiti u skladu s odredbama Zakona o lovstvu, što znači dio sredstava vratiti lovačkim društvima za unapređenje lovstva, što županija ne čini godinama. Ova primjedba se često čuje i na skupštinama lovačke zajednice, a županija ju pravda teškim stanjem proračuna.

IMG 5250U nastavku sjednice imenovane su novi članovi u Županijski stožer zaštite i spašavanja, Zapovjedništvo civilne zaštite, Upravno vijeće Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Skupštinskih radnih tijela, Odbora za dodjelu županijskih nagrada, Koordinacije za ljudska prava, komisije za dodjelu stipendija, Povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova, komisije za provedbu programa javnih potreba u prosvjeti i znanosti, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata i povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika.

Vijećnička pitanja na Aktualnom satu

 

Pitanje Antonije Jozić: kakve su aktivnosti na brzoj cesti Požega – autocesta?

Odgovor župana Alojza Tomaševića: ovo je strašno važna tema za razvoj cijele naše županije, cesta će imati izlaz na autocestu između Nove Gradiške i Lužana, završena je studija utjecaja na okoliš, dobivena lokacijska dozvola, cesta je ušla u prostorne planove Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, županija je tražila od Hrvatskih autocesta dozvolu za izgradnju nadvožnjaka za priključenje brze ceste na autocestu, u tijeku jeseni očekuje se raspisivanje natječaja za izradu Glavnog projekta, čija izrada će trajati do godine i pol. Za nas je ova cesta život razvoja naše županije. Kada dobijemo završni dokument ne treba raspravljati tko će to graditi, da li hrvatska država ima novca za tu investiciju. Ušli smo sada i u EU, zato postoje i fondovi sa značajnim sredstvima koja su za to namijenjena.

 

Pitanje Marijo Seleši: Kako i kojim intenzitetom teku poslovi oko legalizacije objekata?

Odgovor zamjenika župana Željka Jakopovića: služba je dobro organizirana, no problem je plaćanje kada se obradom predmeta dobije izračun za plaćanje. To plaćaju tek rijetki i imamo slučaj da su od prvih 40 dovršenih predmeta, vlasnici objekata uplatili prvu ratu tek u tri predmeta.

Pitanje Kristine Čuljak: Kakav je plan raspodjele predviđenih sredstava za medije?

Odgovor župana Alojza Tomaševića: Zahvaljujemo se medijima na korektnosti i suradnji na praćenju svih aktivnosti kod nas u županiji. Na žalost prihodi u našem proračunu nisu dostatni kao možda u nekim bogatijim županijama. Koliko god se bude moglo mi ćemo nastaviti dobru suradnju, ali i kroz financijsku potporu, za koju trenutno ne mogu reći kolika će biti. Smatram da je naša zajednička obveza brinuti i za medije.

Pitanje Vladimira Petošića: Na temelju koje osnove se u proračunu planira pomoć Vlade RH od 15,5 milijuna kuna?

Odgovor bivšeg župana Marijana Aladrovića: Vlada RH je u proteklom razdoblju pomagala na stavku tekuće pričuve. 2012. godine odgovoreno nam je da se ne može pomoć više tražiti na stavci tekuće pričuve, nego posebnim zahtjevom. Onda smo slali posebne zahtjeve kako bi Vlada RH mogla uvrstiti u proračun pomoć Požeško-slavonskoj županiji.

Odgovor Franje Lucića: Bivša Vlada je ovoj županiji pomogla s 19 milijuna kuna direktno na proračun županije. Pa utoliko smatramo da i ova Vlada pomogne županiji obzirom da znamo u kojim se teškoćama nalazi, te je stoga poslan i taj zahtjev i planirano 15,5 milijuna kuna. Daj Bože i da ova Vlada pomogne i sa 5 milijuna kuna.