Utorak, 30 Siječanj 2024 09:24

Osnovna škola Lipik kreće u realizaciju projekta jedinstvenog na širem području

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

LIPIK - Na području Grada Lipika još je jedan izuzetno vrijedan projekt, za koji se može reći da je jedinstven na širem području, zakoračio u početnu fazu realizacije. Naime, u Osnovnoj školi Lipik potpisan je ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta Škole u prirodi, Osnovne škole Lipik.

Radi se o projektu izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju nekadašnje područne škole u Skenderovcima i vrijednost je nešto viša od 86 tisuća eura, dok je projekt u cijelosti vrijedan 4,7 milijuna eura.

Nakon otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti i devet pristiglih ponuda, od kojih osam pravovaljanih, kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ona tvrtke PO-MARK, s čijim je direktorom Mariom Galićem, ravnateljica Osnovne škole Lipik, Klaudija Kovač, potpisala ugovor.

Ravnateljica Kovač upoznala je kako se radi o zgradi nulte energije, koja će biti posebna i po tome što se lokacija ulaganja nalazi na proplanku gdje je sada derutna zgrada nekadašnje područne škole, a u budućnosti će niknuti nova ljepotica, kako je ravnateljica istaknula, jedinstvena na širem području.   - Posebno zahvaljujem našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji koja nama školama uvijek daje podršku pa tako i u ovom velikom projektu. U ovoj fazi očekuje nas izrada projektno-tehničke dokumentacije koja će pripremiti sve za izgradnju nove zgrade koja će sadržavati trideset dvokrevetnih soba s kupaonicom, dvije pametne učionice, konferencijsku dvoranu, prostor za sport, modernu kuhinju s blagovaonicom, ostavu, urede, praonicu rublja, sanitarne čvorove, terasu na otvorenom, krov za motrenje zvijezda i druge funkcionalne prostorije. Izražavam posebno veselje jer ovakvog objekta nema na širem području, najbliži sličan objekt je na području Orahovice i vjerujem kako će godinama služiti učenicima iz cijele naše županije i šire.

Zadovoljstvo početkom realizacije ovog jedinstvenog projekta izrazio je i gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana. - Najmanje što mogu je izraziti oduševljenje zbog ovog iznimnog projekta usmjerenog na poboljšanje uvjeta naših učenika. Potaknut praktičnim primjerima, nemam nikakvih sumnji u uspješnu realizaciju. Ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed za naš grad i županiju, istovremeno pridonoseći implementaciji inovativnih pristupa obrazovanju na otvorenom. Naša regija obiluje poviješću i posebnostima koje će biti izuzetno zanimljive, kako za naše, tako i za učenike iz ostalih regija Hrvatske. Radujem se novom objektu u Skenderovcima i čestitam svima uključenima na ovom vrlo inspirativnom projektu.

Za projekt „Škola u prirodi“ iz javnog poziva „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, osigurano je devedesetpostotno financiranje, dok će se preostalih 10% sufinancirati iz proračuna Požeško-slavonske županije, a tehničku pomoć pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Županica Jozić istaknula je kako se radi o razvojnom projektu koji će biti od velike koristi osnovnoškolcima s područja županije, a učenicima iz ostatka Republike Hrvatske omogućiti da istraže prirodna, kulturna i povijesna bogatstva Požeško-slavonske županije. - Ni malo me ne iznenađuje ovaj iskorak jer je Osnovna škola Lipik već uistinu dugi niz godina predvodnik promjena. S obzirom na brojne nagrade, ova tematika Škole u prirodi i zgrada nulte potrebe za energijom je nešto što se mogu reći i očekivalo od škole u Lipiku. Čestitam od srca svima koji su pridonijeli ovom projektu i veselim se vidjeti kako će arhitekti osmisliti prostor i ostvariti sve što je zadano u ugovoru. Škola u prirodi kao prvi projekt takvog tipa u županiji, a i šire,  jedan je značajan projekt koji će našoj djeci omogućiti kvalitetnu školu u prirodi, a zasigurno, djeci iz drugih krajeva omogućiti da dođu ovdje, upoznaju se i nauče više o Slavoniji i svemu što nudi. S obzirom na to da se Vlada Republike Hrvatske odredila da će u ovom razdoblju značajna sredstva ulagati upravo u osnovno školstvo, uistinu se nadamo da ćemo po završetku projektno-tehničke dokumentacije čim prije ishoditi sredstva da ovaj projekt i zaživi na području Grada Lipika.