Subota, 20 Siječanj 2024 09:09

Ugovori vrijedni 82 tisuće eura za financiranje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Na temelju javnih poziva objavljenih krajem rujna 2023. godine, dodijeljeni su ugovori o financiranju programa/projekata udruga i ustanova u području kulture i tehničke kulture, ukupne vrijednosti 82 tisuće eura. Za javne potrebe u kulturi dodijeljeno je 72 tisuća eura, dok je pak za javne potrebe u tehničkoj kulturi dodijeljeno 10 tisuća eura.

d296ca184a1a95f3c9db92969489bbd1 XLPročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Sunčica Bajić, istaknula je kako su se ove godine prijave po prvi put podnosile putem elektroničkog sustava „E-prijave“ koji se pokazao uspješnim i rezultirao većim brojem prijava u odnosu na prethodne godine. - Na Javni poziv za predlaganje programa/projekata za Program javnih potreba u kulturi prijavilo se 70 prijavitelja s 93 programa što je u odnosu na prošlu godinu 13 prijavitelja i 22 programa više. Ukupna vrijednost svih aktivnosti koje provode udruge koje su se kandidirale na poziv je 1,1 milijun eura. Što se tiče tehničke kulture, u odnosu na prethodna razdoblja povećali smo sredstva za 2,5 puta i danas će biti dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti 10 tisuća eura, dok smo ranije ukupno dodjeljivali 4 tisuće eura. Na navedeni natječaj prijavilo nam se 12 prijavitelja što je 3 više u odnosu na prethodnu godinu, a ukupna vrijednost 16 kandidiranih projekata je 52 tisuće eura.

d296ca184a1a95f3c9db92969489bbd1 4 XL

Prilikom dodjele županica Antonija Jozić naglasila je kako Požeško-slavonska županija kontinuirano povećava sredstva za financiranje javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi, a isto tako povećan je i prosječan iznos ugovora. - Čast i zadovoljstvo je pozdraviti vas na ovom svečanom uručenju ugovora iz Programa javnih potreba u kulturi i javnih potreba u tehničkoj kulturi koji je vrijedan preko 80 tisuća eura i koji od 2021. godine kontinuirano povećavamo, a vjerujem da to i primijetite. S druge strane, ono što me dodatno veseli je da je i prosječan iznos ugovora povećan. Usmjerili smo se na programe koji su kvalitetni, koji rade s djecom, mladima i koji okupljaju članstvo. Od srca čestitam na svim programima i projektima koje ste aplicirali i vjerujem da će vam ova sredstva pripomoći da svoje projekte uspješno realizirate.

Naglasila je i kako je prijedlog po prvi put donosilo Kulturno vijeće Požeško-slavonske županije, osnovano prema Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

d296ca184a1a95f3c9db92969489bbd1 9 XL

- Vjerujem da ste svi vi koji ste ostvarili sredstva prepoznati, ne samo od Požeško-slavonske županije, nego i od članova Kulturnog vijeća. Posebno bih istaknula da me veseli i broj projekata s područja Pakraca i Lipika. Kada sam izabrana na ovu časnu dužnost županice uočili smo da se ni Pakrac ni Lipik baš ne prijavljuju na javne pozive Požeško-slavonske županije, malo smo ih potaknuli i evo iz godine u godine raste broj ugovora, tamo ima vrijednih udruga koje rade, ali se dosad nisu prijavljivale – dodala je Jozić.

Pet od jedanaest osnovnih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija provodi eksperimentalni program Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja u koji su, u okviru B2 aktivnosti - izvanškolske aktivnosti, uključene i udruge u području kulture. Za provedbu tih aktivnosti, udrugama koje su se uključile u program u 2023./2024. školskoj godini, osigurano je oko 50 tisuća eura.

d296ca184a1a95f3c9db92969489bbd1 20 XL

- S druge strane, veseli i da je pet od jedanaest osnovnih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija ušlo u pilot projekt cjelodnevne škole i kroz produženi rad koji se organizira u školama, moći će se financirati oko 50 tisuća eura za rad kulturnih udruga. Značajan dio vas se već uključio, a sve vas ostale pozivam da se od iduće školske godine također uključite. Time djeci omogućavamo izvannastavne aktivnosti koje su za njih besplatne, roditelji ne snose trošak, već rad udruga financiraju škole sredstvima osiguranim od strane Vlade Republike Hrvatske. Čestitke još jednom na svim aktivnostima kojima obogaćujete kulturni život Požeško-slavonske županije i promociji rada vrijednih članova, rada naših ustanova, a mi smo se potrudili biti supokrovitelj velikih manifestacija na području županije – rekla je Jozić.