Srijeda, 03 Siječanj 2024 09:43

Općina Velika dobila počasni status "Općina - prijatelj djece"

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Na svečanom Savjetovanju programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici status je dobila Općina Velika -

Savjetovanju su prisustvovale brojne delegacije iz gradova i općina diljem Hrvatske uključene u program Gradovi i općine – prijatelje djece, uzvanici i gosti. Okupljene je ispred domaćina Savjetovanja pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilšne knjižnice, prof.dr.sc. Ivanka Stričević nakon čega je sve ispred organizatora Savjetovanja, Saveza DND Hrvatske pozdravila i predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić.

Ispred Ureda UNICEF-a za Hrvatsku pozdravila je Marijana Šalinović, voditeljica programa za praćenje prava djece, te Davorka Osmak Franić ispred Ureda pravobraniteljice za djecu koji ove godine slavi 20 godina.

Glavna tema ovogodišnjeg Savjetovanja bila je sudjelovanje djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenata  i odluka za djecu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Panel je otvoren temom primjene nove metodologije programa „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i koje su si strateške ciljeve postavili partneri u Središnjem koordinacijskom odboru „Gradovi i općine-prijatelji djece“ koje su predstavile dr. sc. Arijana Mataga Tintor, kao jedna od stručnih suradnika na novoj metodologiji i Mladenka Majerić kao voditeljica strateškog planiranja.

Djeca su podijelila svoja iskustva u stvaranju dokumenata koja se tiču i njih, dobivaju li povratne informacije je li dokument usvojen i što se dalje događa s njim te svoja razmišljanja o tome smatraju li da mogu utjecati na promjene svojim prijedlozima i stavovima i o učinkovitosti sudjelovanja djece u društvu i uvažavanju djece od odraslih.

Nakon panela uslijedio je svečani dio Savjetovanja na kojem su dodijeljena priznanja gradovima i općinama za Naj-akcije provedene u 2023. godini. Ove su godine prijavljene 52 Naj-akcije, od čega ih je 20 dobilo pohvale, a 32 povelje po izboru komisije u sastavu: doktorica Giovana Armano, prof.dr.sc.Aida Salihagić Kadić i mr.sc. Katarina Milković. Svoje Naj-akcije koje su izabrane kao najbolje ove godine su predstavile djeca i odrasli iz Općine Lovran koja je prijavila mjuzikl „U modroj uvali“ i Grada Zaprešića koji su predstavili Naj-akciju „Bicikliraj i muziciraj“.

Na samom kraju svečanog dijela dodijeljen je status „Općina – Prijatelj djece“ općinama Petrijanec, Štrigovi i Velikoj koji su istraživanjem mišljenja djece, građana i izvidom komisije ovaj status i zaslužili. Svoja obrazloženja o dodjeli statusa pročitale su predstavnice ovogodišnje komisije, doktorica Mirjana Kolarek Karakaš za Općinu Petrijanec, doktorica Marija Hegeduš Jungvirth za Općinu Štrigova i Sanda Puljiz Vidaković za Općinu Velika. Ovaj prestižan status trenutno nose 92 grada i općine diljem Hrvatske!

Ispred Općine Velika plaketu je preuzeo pročelnik Jedinstvenog upravog odjela Valentin Raguž.

Foto: Mirko Cvjetko