Četvrtak, 28 Prosinac 2023 14:49

Požeško-slavonska županija povećala broj stipendija na 27 i iznos stipendija od 150, 230 i 400 eura za liječnike

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonska županija i za ovu akademsku godinu 2023/2024. odobrila je iznos za stipendiranje studenata s područka županije a županica Antonija Jozić dodijelila je ugovore o korištenju stipendija studentima s područja županije. Osim povećanja iznosa stipendija koje je Županijska skupština usvojila prošle godine, donesena je odluka i o povećanju broja pa je tako, umjesto planiranih 20 stipendija, dodijeljeno njih 27.

Županica Jozić upoznala je kako su svi prijavljeni studenti u I. kategoriji koja se odnosi na stipendiranje budućih liječnika, a koji su udovoljili uvjetima natječaja, ostvarili pravo na stipendije.

- Prvotna namjera Požeško-slavonske županije bila je stipendirati po pet studenata iz prve i druge kategorije i deset iz treće kategorije, no na kraju smo se odlučili da ćemo u prvoj kategoriji dodijeliti stipendije svim studentima koji su se prijavili i udovoljili uvjetima natječaja. Danas je ovdje s nama 13 budućih liječnika za koje vjerujem kako će svoje radno mjesto pronaći u zdravstvenim ustanovama diljem Požeško-slavonske županije. Čestitam vam na postignućima i na tome što ste ostvarili stipendiju Požeško-slavonske županije koja je od prošle godine izdašnija i s drugačijim uvjetima u odnosu na prethodne godine. Time smo zauzeli stav da je znanje ono što naše društvo pokreće naprijed i da želimo pomoći najboljima od najboljih da uspješno završe fakultete, uz nadu da ćete se vratiti raditi u svoje gradove i općine. Zahvaljujem se i svim gradovima i općinama jer u prvoj kategoriji stipendija, one za buduće liječnike, sudjeluju s trećinom iznosa - istaknula je Jozić.

Na objavljeni Natječaj za dodjelu stipendije pristiglo je 107 prijava, a Požeško-slavonska županija dodijelila je ukupno 27 stipendija u tri kategorije. U spomenutoj prvoj kategoriji koja je usmjerena studentima koji po završetku studija stječu akademski naziv dr. med., osigurano je stipendiranje trinaest studenata koji ostvaruju mjesečni iznos od 400,00 eura.

Drugom kategorijom obuhvaćena su deficitarna zanimanja iz STEM područja matematike i fizike te su četiri studenta ostvarila pravo na stipendije u iznosu od 230,00 eura, dok će se u trećoj kategoriji kojom su obuhvaćeni svi ostali studijski programi stipendirati deset studenata s područja Požeško-slavonske županije s mjesečnim iznosom od 150,00 eura.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Sunčica Bajić, istaknula je kako osim dodijeljenih stipendija, Požeško-slavonska županija stipendira i učenike prvih razreda Poljoprivredno-prehrambene škole.

- Požeško-slavonska županija stipendira i upise u Poljoprivrednu školu pa tako uz sveukupno vas 50 stipendista koliko je sada u isplati, stipendiramo još i 66 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Ukupni godišnji iznos je 132 tisuće eura za sve vrste stipendija, što je s ovim novim sustavom kojega drugu godinu provodimo, povećanje od preko sto posto za stipendiranje svih mogućih grana studiranja – istaknula je Bajić.

U ime svih stipendista na kraju se zahvalila studentica Medicinskog fakulteta Mateja Ostojić:

- Izrazito smo zahvalni što Požeško-slavonska županija prepoznaje potrebe mladih. Ova novčana potpora velika je pomoć i motivacija u ovom vremenu inflacije i porasta troškova života. Jako je malo gradova i županija koji u ovom mjeri razmišljaju o svojim studentima stoga smo izrazito zahvalni što živimo baš ovdje gdje je naš trud prepoznat. Ovakve nagrade poticaj su nam da i dalje nastavimo biti izvrsni u svom području i da napredujemo. Svjesni smo da mnogi mladi iz naše županije odlaze u inozemstvo i veće gradove i ova stipendija jedan je od koraka kojim se taj odljev mozgova smanji. Vjerujem da su mnoge moje kolege sličnog razmišljanja kao ja te da žele ostati u svojoj županiji nakon fakulteta jer nas naša županija treba, a ova stipendija je dokaz da nas i cijeni – rekla je Mateja.