Subota, 16 Prosinac 2023 12:33

U Subotici potpisano Pismo namjere o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Nastavno na prihvaćanje teksta Pisma namjere o uspostavljanju suradnje između Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća na sjednici Izvršnog odbora zajednice u rujnu, u Subotici je došlo do realizacije istog.  

Pismo namjere o suradnji potpisali su predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, uz prisustvo Tomislava Žigmanova, ministra u Vladi Republike Srbije te izaslanstvo Hrvatske zajednice županija u sastavu županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića, župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića te župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

- Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji potpisi su simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svega, prijateljstva. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna – rekao je Marušić.

U pismu namjere se, među ostalim, navodi kako će se podupirati zajednički gospodarski i kulturni prostor, kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu.

- Danas je ovo za nas zaista velik dan i današnji dan potpisivanja Pisma namjere upisat ćemo crvenim slovima u naš kalendar. Rad Hrvatskog nacionalnog vijeća ovime će se podići na jednu novu razinu i ne možemo si još pojmiti kako će to biti kada iduće godine ne budemo morali prositi sredstva za najosnovnija sredstva kao što su udžbenici, prijevoz učenika, izvannastavne aktivnosti, manifestacije i  kulturne priredbe i na tome vam od srca hvala – rekla je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Izaslanstvo Hrvatske zajednice županija prisustvovalo je i obilježavanju praznika hrvatske zajednice – Dana izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na svečanosti su tradicionalno dodijeljena godišnja priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća za doprinose Hrvatima u Srbiji, a priznanje Ban Josip Jelačić za sveukupni doprinos razvoju hrvatske zajednice dobila je Hrvatska zajednica županija.