Utorak, 26 Rujan 2023 09:22

Požeško-slavonska županija kao uspješan primjer povlačenja bespovratnih sredstava na Centralna Business forumu u Vitezu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

VITEZ / BIH - Okupivši brojne dionike energetike, turizma, IT sektora, obrazovanja te drvne i drugih industrija na Centralna Business forumu, Vitez je bio središnje mjesto predstavnika poslovnog i javnog sektora Bosne i Hercegovine.

Program foruma rasvijetlio je potencijale razvoja gospodarstva Bosne i Hercegovine kroz stručna predavanja i panel rasprave, a u kojima su sudjelovali predavači iz brojnih gradova zemlje domaćina te nekoliko predavača iz Republike Hrvatske među kojima i izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, nositeljicom panela „EU fondovi – uspješan primjer povlačenja bespovratnih sredstava“.

Uz izlaganje EU projekata Požeško-slavonske županije, Županica Jozić se osvrnula na korištenje sredstava pretpristupnih fondova koja Bosni i Hercegovini kao zemlji kandidatkinji stoje na raspolaganju. - Hrvatska je ove godine proslavila deset godina članstva u Europskoj uniji i kada se osvrnemo na sve što je učinjeno zaista vidimo napredak u svim segmentima društva Hrvatske i naše Požeško-slavonske županije. Mi radimo tako da osluškujemo potrebe naših građana, pripremamo projektno-tehničke dokumentacije i kada se natječaj otvori mi smo spremni, a govoreći iz iskustva, ponekad je jako važno biti prvi. Vama čestitam na statusu zemlje kandidatkinje i pozivam vas da učite iz našega primjera jer su naše dvije zemlje tradicionalno prijateljske. Na području županije imamo kvalitetne primjere projekata proizašlih iz prekogranične suradnje i nadam se da u tom smjeru idemo i dalje.

Gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić istaknula je kako Grad Pleternica također ima bogato iskustvo u korištenju bespovratnih sredstava Europske unije, ali i sredstava namijenjenih financiranju partnerskih projekata Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  - Mi smo uvijek prijateljski otvoreni prema prekograničnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom. Proveli smo već nekoliko takvih projekata s našim partnerima iz Općine Tomislavgrad od kojih je jedan i trenutno u provedbi i u tom smislu Grad Pleternica pruža ruku suradnje kako bismo realizirali naše zajedničke ideje i s pomoću bespovratnih sredstava odgovorili na potrebe naše i vaše sredine.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Općinom Vitez u kojoj je Centralna Business forum održan. - Mi smo prošli kroz ono što vi sada prolazite, polako smo krenuli s pretpristupnim fondovima, a danas ponosno mogu reći da sva naselja Općine Jakšić imaju vodovod, kanalizaciju, nogostupe i svu drugu infrastrukturu nužnu za građane i budućnost naše djece, a tu su i ulaganja u novu gospodarsku zonu kako bismo poboljšali uvjete i privukli investitore. Vitez svojom razvijenom kulturom poduzetništva zasigurno može još puno toga i iskreno se nadam nastavku suradnje na novim projektima kako bismo radili na podizanju standarda za mlade koji ostaju živjeti u Vitezu i Jakšiću.