Subota, 16 Rujan 2023 13:00

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije provela niz Marketinških aktivnosti u sklopu projekta „Svijet graševine"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PAKRAC - Turistička zajednica Požeško-slavonske županije provoditelj je Marketinških aktivnosti u sklopu projekta „Svijet graševine" (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje). U Pakracu u Kuriji Janković provedena je jedna od aktivnosti, započelo je nakon posjete Ergeli Lipik dvodnevno putovanje predstavnika nacionalnih medija u Požeško-slavonsku županiju i područje Svijeta graševine kojom prilikom im je  prezentirana realizacija projekta Svijet graševine.

Nositelj projekta je Grad Pakrac, a partneri projekta su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja PSŽ. Ukupna vrijednost projekta je 8.729.448,53 EUR, a iznos EU sufinanciranja je 7.364.372,69 EUR. Razdoblje provedbe projekta: 29.09.2017.-29.06.2024.
Svijet graševine objedinjuje tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega - Pleternica i Vinogorje Pakrac.
U sklopu projekta opremljen je i otvoren Muzej bećarca koji sadrži Malu kuću graševine te cjelokupni prikaz prožimanja bećarca, pri UNESCO-u zaštićene nematerijalne kulturne baštine,  kroz svakodnevni život. Nadalje, još uvijek su u tijeku radovi drugog objekta u sklopu projekta kako bi nastao hibrid muzeja i knjižnice naziva Spahijski podrum te je cijelo područje dobilo na korištenje brend Svijet graševine uz dokumentaciju za Kuću graševine.
Posebnosti Svijeta graševine su: vinski podrum iz 1232. godine u Kutjevu, vrhunska vina, najbolje svjetske graševine, velike i male vinarije na sva tri vinogorja, a vinogorja se nalaze na 45,3 paraleli na kojoj se nalaze i sve najznačajnije svjetski poznate vinske lokacije. Dosadašnja ulaganja temelj su za umreženi daljnji razvoj i suradnju svih dionika.

Petnaestak novinara koji su doputovali iz Zagreba pozdravila je kao domaćin pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Uz predstavljanje svojih sredina i dijelova projekata koji su postavljeni u njihovim lokalnim zajednicama, zaželjeli su im i ugodan boravak kroz dva dana na području županije.

Kroz video prezentacije projekt su predstavile ravnateljica Razvojne agencije županije Ksenija Horvat, direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hofman. U nastavku okušali su se u kovanju novca u pakračkoj kovnici banovca, obišli grad Požegu i povijesne znamenitosti, stari kutjevački podrum i vinski trezor u Kutjevu, sudjelovali u natjecanju u berbi grožđa u vinogradima Kutjeva d.d. iznad Vetova, obišli Muzej bećarca i Trg bećarca u Pleternici.