Srijeda, 28 Kolovoz 2013 13:56

Požega dobiva novi ekološki laboratoriji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKA GIMNAZIJA PREZENTIRALA PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 196 TISUĆA EURA -

 

POŽEGA -  U ponedjeljak u Požeškoj Gimnaziji predstavljen je projekt pod nazivom GEL - "Gimnazijski ekološki laboratorij" u sklopu daljnji razvoj i unapređivanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, program IPA komponenta IV. Projekt je sufinanciran od Europske unije oko 80%, a ukupna vrijednosti je oko 196 tisuća eura. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a partneri su Javna ustanova Park prirode Papuk i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, te suradnici Hrvatske šume iz Požege, Hrvatske vode iz Požege i Institut Ruđer Bošković. Cilj projekta je osposobiti učenike i nastavnike za sustavno snimanje stanja okoliša u Požeškoj kotlini te povezivanje znanja iz različitih znanstvenih disciplina u praksu i izrada interdisciplinarnog kurikuluma "Zaštita okoliša i održivi razvoj". gimzaProjekt predviđa nabavku suvremene laboratorijske opreme te provedbu niza povezanih edukacija i treninga za motrenje i snimanje stanja okoliša. Predviđena je izrada tematske web stranice, priručnika za učenike i nastavnike, malog ekološkog leksikona Požeške kotline te promotivne knjižice o aktivnostima i rezultatima projekta. Na osnovi podataka prikupljenih motrenjem i snimanjem, bit će izrađen gimnazijski dosje o stanju okoliša, a učenici i nastavnici će sukladno uočenim problemima pokrenuti primjerene društvene aktivnosti za poboljšanje stanja okoliša i održivi razvoj u Požeškoj kotlini.

- Dobitnici su i sve druge škole kojima ćemo također omogućiti sudjelovanje. Tu su lokalne uprave i samouprave kojima mogu poslužiti mjerenja i istraživanje koja će se ovdje provoditi. Podaci će biti korisni građanima, udrugama koje se bave zaštitom okoliša, Ministarstvu koje će preko nas dobiti jedan novi kurikulum, gospodarstvenicima pogotovo u području gospodarenja otpadom - istaknuo je Ivo Žanetić, voditelj projekta. 

Park prirode Papuk i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije će također dobiti vrijednu opremu.

IMG 3786- Korist od ove opreme će biti ogromna jer ćemo moći konačno izmjeriti koncentraciju peludi u zraku. Dosad nismo imali takve podatke za našu županiju, do sada nam je bio problem doći do sredstava za kupnju takvih uređaja. Uređaj koji ćemo dobiti je mobilan i moći će se koristiti gdje god bude potrebno, a njegova vrijednost je oko 60 tisuća kuna. Uz mjerenja koncentracije peludi također će učenici raditi i analize vode iz potoka i izvora, u svemu će sudjelovati i nastavnici, a naši zaposlenici će biti stručne osobe koje će raditi na njihovoj edukaciji. Podučit ćemo ih kako da rade mjerenja, dolaze do podataka i rade izračune – rekao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

- Park prirode Papuk će dobiti automatsku meteo stanicu koju ćemo koristiti za nadziranje šumskog područja Turjak. Dio sitnije opreme će se koristiti za provedbu edukacije nastavnika i učenika. Naš udio u ovom projektu osim edukacije je i terenski rad. Naša je misija zaštita prirode, na ovaj način ćemo mladim generacijama približiti tu prirodu i probuditi veću svijest o potrebi njene zaštite – istaknula je Kristina Kožić, ravnateljica PP Papuk.