Subota, 15 Travanj 2023 08:49

Održana Svečana sjednica u prigodi obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije i nagrađeni najzaslužniji

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonska županija danas je obilježila svoju jubilarnu 30. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti te 813 godina od prvog pisanog spomena. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Trgu 123. brigade pored spomen obilježja hrvatskim braniteljima nakon čega je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Županijske skupštine koju je u ime svih vijećnika prigodnim obraćanjem otvorio predsjednik skupštine Vinko Kasana.

IMG 1901Uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine, županijske vijećnike i županicu Antoniju Jozić, svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije, župani Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, te Koprivničko-križevačke županije, zamjenici župana Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Zadarske županije, saborski zastupnici, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, generali hrvatske vojske, gradonačelnici i općinski načelnici s područja županije na čelu s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem, te brojni uvaženi gosti iz javnog, kulturnog, političkog, vjerskog i gospodarskog života.

Županica Antonija Jozić poželjela je svima dobrodošlicu u našu županiju te istaknula kako se Požeško-slavonska županija u pisanim dokumentima prvi puta spominje davne 1210. godine, a danas obilježava i 30. obljetnicu njene uspostave u modernoj hrvatskoj državi kada joj je vraćena njena povijesna uloga. „Upravo na današnji dan 1993. godine održana je konstituirajuća sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije koja je kroz sve ove godine opravdala svoje postojanje i potvrdila ispravnost dalekosežne vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vizije koja je posebno naglašena u posljednjih nekoliko godina u kojima sadašnja Vlada intenzivno radi na jačanju uloge hrvatskih županija.“ – istaknula je županica Jozić.8b42b4b5351e595c249bbf3bfb504cdf 10 XL

„S ovog mjesta uputimo izraze zahvale svim onim znanim i neznanim ljudima, a posebice našim hrvatskim braniteljima, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji koja je duboko u temeljima neovisne i suverene hrvatske države. Države koju imamo obvezu izgrađivati i stvarati okruženje u kojemu će hrvatski poduzetnici ostvarivati svoje poduzetničke ideje, hrvatske obitelji imati dostojan život, a hrvatski branitelji moći reći: Da, to je država koju sam sanjao i za koju sam se borio!“ – rekla je županica te naglasila kako se ove godine obilježava i 10 godina članstva u Europskoj uniji, zajednici europskih naroda kojoj je Hrvatska oduvijek pripadala i u kojoj danas itekako ima značajnu ulogu.

Županica Jozić istaknula je kako je iza nas još jedna godina dana u kojoj su provedeni brojni projekti, vrijeme u kojemu su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, poduzetničke zone i potporne institucije, a posebice kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema kroz koji je na području Požeško-slavonske županije odobreno preko 4 milijuna eura za razvoj gospodarske infrastrukture, a iz kojeg se u Požegi uspostavlja inovacijski i co-working centar Panora dok se na području gradova i općina izgrađuje infrastruktura potrebna za daljnji razvoj gospodarstva.

Rečeno je i kako su brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, grade se deseci kilometara vodoopskrbne mreže, sustava odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda. Brojna su i ulaganja Hrvatskih cesta, a projekt svih projekata je izgradnja brze ceste od Požege do autoceste za koji se čvrsto vjeruje kako će imati snažan utjecaj za daljnji gospodarski razvoj sjedišta županije i okolice.

8b42b4b5351e595c249bbf3bfb504cdf XL„Završili smo i projektno tehničku dokumentaciju za Regionalni distributivni centar za voće i povrće vrijedan oko 8 milijuna eura, u Požegi je uspostavljen Fakultet turizma i ruralnog razvoja, kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ulagali smo u predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a posebno ističem projekt Regionalnog centra kompetentnosti Panonika u vrijednosti preko 5 milijuna eura. Gradimo novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu u Požegi, a na natječaj Ministarstva turizma prijavili smo i veliki projekt zdravstvenog turizma naših Toplica Lipik.“ – rekla je županica te naglasila kako su značaja sredstva usmjerena i u razvoj cjelogodišnjeg kontinentalnog turizma.

„Ponovno moram istaknuti, u svemu što smo radili imali smo snažnu potporu Vlade RH, svih ministarstava, državnih poduzeća i agencija. Na tom putu bili ste nam istinski partneri, a i današnji dolazak vas predsjedniče Vlade i vaših ministara govori tome u prilog. Ispred nas je novo programsko razdoblje i dvostruko više EU sredstava nego u prethodnom. Projekte i programe imamo, podršku vaše Vlade imamo, a također i hrabrosti i odvažnosti.“ – ponosno je istaknula županica rekavši kako će se i nadalje odvažnim korakom nastaviti ostvarivati svi projekti i programi zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju naše županije.

Nakon županice Jozić prigodnim riječima prisutnima se obratila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, a u ime svih župana i njihovih zamjenika predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić svim žiteljima čestitao je Dan Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pozdravivši sve nazočne istaknuo je kako je u kratkom pregledu filma o Požeško-slavonskoj županiji prikazan i trenutak kada je Hrvatski Sabor donosio teritorijalni ustroj Republike Hrvatske koji se zadržava tri desetljeća, koji je temelj našeg teritorijalnog ustrojstva i koji sada ima ne samo svoje povijesne korijene nego ozbiljne funkcionalne rezultate i u pogledu onoga što je jedno od temeljnih politika Vlade RH, a to je ravnomjeran regionalni razvoj.

„Nakon toliko sadržajnih riječi o razvoju ovoga kraja Hrvatske na meni je da rezimiram nekoliko temeljnih poruka. Prvo bih zahvalio hrvatskim braniteljima sa ovoga područja na njihovom doprinosu za hrvatsku samostalnost, neovisnost, za našu slobodu, a moja poruka strateških prioriteta za ovu županiju je ta da mislim da ste itekako dobro identificirali koji su to segmenti razvoja, koje su to grane u kojima trebamo nastaviti ulagati u ono što je dobro i pozitivno ovdje u Požeško-slavonskoj županiji.“ – rekao je premijer istaknuvši kako se to prije svega odnosi na poljoprivredu, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ulaganje u baštinu i identitet.

„Svi oni krasni muzeji i projekti na kojima radite govore kako ste uspješno svojim idejama i radom povezali ono što je temelj, što nas sve skupa drži na okupu, kao i razvojne mogućnosti koje imamo u ovom našem vremenu kada imamo ogromnu šansu dati veliki doprinos razvoju Hrvatske pa naravno onda i razvoju Slavonije, Baranje i Srijema. Zato mi je drago da su kroz istoimeni projekt u proteklih sedam godina otkada postoji, zaista uložena velika financijska sredstva, a tu su naravno i ogromna sredstva iz NPOO-a. To govorim zato što ste zaista jedna od agilnih županija, županija koja dobro prepoznaje šanse i gdje se ti rezultati zaista i vide. “ – naglasio je premijer Plenković istaknuvši kako je spoj Požege do Starog Petrovog Sela, do autoceste A3, strateški projekt oko kojega se svi slažu i koji bi Požeško-slavonsku županiju uključio u mrežu Hrvatskih autocesta.

„Veselim se da Vlada RH nastavi podržavati projekte u Požeško-slavonskoj županiji. Rekli smo da ćemo pomoći Slavoniji i više nego prije, a to se vidi i iz naših poteza. U tom partnerstvu napravili smo korake nakon kojih ćemo se osvrnuti na ključne i velike razvojne iskorake ovoga kraja. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrada, te svima čestitam Dan Požeško-slavonske županije.“ – na kraju svoga govora rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Najsvečaniji dio Sjednice bila je dodjela županijskih nagrada, a ovogodišnja Povelja zahvalnosti dodijeljena je Nadi Ušurić, dugogodišnjoj pirotheničkarki iz Požege, dok su Godišnje nagrade dodijeljene Vladimiru Štibriću, turističkom vodiču i putopisacu, Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“ u prigodi 30. obljetnice njenog djelovanja, Nogometnom klubu Jakšić koji je proslavio 90 godina uspješnog rada, Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik koji je već 100 godina Dom i utočište, mjesto sigurnosti, utjehe i smijeha za mnoštvo djece koja su prošla kroz njega, te Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvo Vijenac koje je proslavilo 140. obljetnicu uspješnog djelovanja.

Nagrada za životno djelo Požeško-slavonske županije dodijeljena je prof. dr. sc. Krunoslavu Matešiću, glavnom uredniku Naklade „Slap“ i znanstveniku koji je širinom i značenjem svog opisa izašao iz nacionalnih okvira.

Prije samog održavanja svečane sjednice Županijske skupštine, županica Antonija Jozić u svome uredu ugostila je predsjednika Vlade RH zajedno s njegovim suradnicima te održala kratki sastanak s gradonačelnicima s područja Županije.