Srijeda, 07 Prosinac 2022 13:56

Svečanom sjednicom uz nagrade najzaslužnijima obilježen Dan grada Pleternice

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA - Iako nema snijega i niskih temperatura, prekrasno ukrašeni trgovi, ulice, parkovi i šetnice uvode nas u najljepše razdoblje u godini – u razdoblje Adventa. Upravo na početku tog predblagdanskog vremena građani Pleternica imaju razlog za slavlje. Naime, oni slave Dan grada Pleternice i blagdan svetog Nikole, svog zaštitnika. Tom je prigodom se već tradicionalno održava svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednika Gradskog vijeća Grada Pleternice Anto Barbarić koji je naglasio ključ uspjeha Pleternice – gradom upravljaju žene.

Mjesto Pleternica prvi puta se spominje davne 1270. godine, a od 1427. godine mjesto počinje nositi ime Pleternica. Tijekom godina oslobođena je od turske vlasti, razvija se školstvo, gospodarstvo, prometnice, vatrogastvo, knjižnica, vjerski život, nogomet i ostali aspekti života građana. 1997. godine Pleternica dobiva status grada. Vjera i bogata kulturna baština, okosnice života stanovnika ovog malog slavonskog grada, ponos su i dika koje svi zdušno nastoje sačuvati i prenijeti na naraštaje koji dolaze. Do sada je Pleternica bila poznata ponajviše kao trgovišni grad te Grad Gospe od suza, a od nedavno Pleternica postaje i Grad bećarca.

O svom gradu najbolje zna gradonačelnica Marija Šarić koja se obratila svim prisutnima te svojim sugrađanima čestitala njihov Dan.

„Svjesni smo svoje veličine, odnosno toga koliko smo mali. Koračamo korak po korak, dan po dan, projekt po projekt. Korak više koji će našim sugrađanima osigurati nova radna mjesta, ravnomjeran razvoj svih naselja i povećanu kvalitetu života. Krovni motiv naših nastojanja je zajedništvo, zajedničkim aktivnostima razbijamo predrasude, rušimo zidove i stvaramo nove vrijednosti. Nailazimo na prepreke, ali to nas jača i daje nam lekcije za bolje koračanje stazom koju smo zacrtali. Gradimo mjesta druženja, opremamo terene za stvaranje zajedničkih rezultata, uređujemo mjesta za stvaranje uspomena i prostore za sigurno odrastanje. Kroz dječji doplatak i potpore za mlade obitelji, te uvođenje inovativnih programa u vrtiće i ostale ustanove – pokušavamo mladim obiteljima omogućiti da žive i rade u kvaliteti života koju naš grad nudi.“

IMG 4997 768x495

„Danas smo položili kamen temeljac za Područni vrtić u Kuzmici, kojim ćemo osigurati dodatnih 80 mjesta, uz postojećih 260. Povratak nekoliko mladih obitelji iz inozemstva u proteklih godinu dana, daje nam vjetar u leđa i dodatni motiv da radimo, stvaramo i ponovno razbijamo predrasude. Naša malo starija djeca i mladi, nositelji su brojnih aktivnosti u gradu, a koje uspješno financiraju sredstvima ministarstava. Čak deset zaposlenih u udrugama sa 100% bespovratnim sredstvima, dokaz je kako se može postati održiv, čak i ako si organizacija civilnog društva. Naravno da nismo zaboravili naše starije stanovnike – projekt „Zaželi“ dobio je svoj nastavak, a „Putujući boravak“ nastavili smo vlastitim snagama. Naši vrijedni gospodarstvenici i poljoprivrednici, unatoč svim izazovima i rastu cijena, i dalje bilježe pozitivne rezultate. I dalje zapošljavaju nove djelatnike i bore se ne samo za opstanak, nego i za daljnji razvoj. Ove smo godine osigurali 1.5 milijuna kuna potpore koju ostvaruju putem naših poduzetničkih institucija.

Moja prva godina mandata bila je učenje, preslagivanje, nastavak kontinuiteta moje prethodnice i rad na nastavku brojnih projekata koje smo zajedno započeli. Druga godina donijela je međuprostor između dvije velike cjeline. Završetak velikih projekata poput Muzeja bećarca, preživljavanje do novih europskih sredstava putem brojnih malih projekata, te rad na novim projektima. Ono što sam u protekloj godini mogla dodatno nadograditi, to suradnja sa svima vama koji ste danas ovdje. Dopustili ste mi da vas sve bolje upoznam, pomogli ste mi u brojnim zajedničkim aktivnostima, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za moje sugrađane. Zbog toga svakome veliko hvala.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Riječi pohvale imali su saborska zastupnica, ujedno i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Nekadašnja gradonačelnica Grada Pleternice, županica Antonija Jozić, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, također je imala riječi pohvale.

„Razmišljajući što ću danas reći, nisam ni sama znala, jer nekad je teško govoriti pred svojima. Danas je preuzvišeni gospodin biskup na svetoj misi povodom Dana grada, usporedio nešto što mi se čini prigodnim za prenijeti i ovdje. Pitao je djecu jesu li gledali utakmicu i što misle da li se odigrala sama od sebe, ili iza svega stoji izbornik. Povezao je to sa svetim Nikolom i naravno s onim izbornikom koji stoji iz njega, ali i svih nas. Danas u Pleternici imamo izbornicu, imamo stručni stožer, igrače i rezultate. Ono što uistinu mogu čestitati su izvrni rezultati, odlično odigrane utakmice i najvažnije – Fairplay. To gradonačelnice Šarić si ti i cijeli tvoj stručni tim, svi koji igrate tu utakmicu dok mi sa strane navijamo za vas.“

IMG 5013 768x499

„Ovaj film koji smo danas vidjeli, posebno upečatljivi su mi ostali osmjesi ljudi, to je zapravo nagrada za sve ono što činite i za što vjerujem da ćete činiti i u budućnosti. Naravno, prisjećajući se svih onih zbog kojih smo mi danas ovdje, to su djeca, ali i svih onih koji su prije nas koračali ovim stazama, počevši od prvih vremena kada se počela spominjati Pleternica. U ovom ozračju optimizma i zajedništva, svim Pleterničankama i Pleterničanima čestitam njihov Dan i blagdan svetog Nikole, zaštitnika našeg grada i župe. Svim nagrađenima čestitke za vaše rezultate i nagrade koje ćete primiti.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Život i radnu sredinu u Pleternici ne čini samo gradska uprava, gradske tvrtke i ustanove. Čine ju tvrtke, obrti, OPG-i, udruge i pojedinci. Njihovo poslovanje utječe na život čitave lokalne zajednice. Grad Pleternice i ove godine, kao i do sada, u povodu Dana grada zahvaljuje i nagrađuje najuspješnije.

U Pleternici je u tijeku izgradnja logističkog centra i dorade sjemena. Investicija ide u dvije faze jer je zamišljena gradnja silosa većeg kapaciteta za potrebe sjemenarstva. Planiraju imati 10.000 tona sjemenske proizvodnje pa je silos projektiran na 10.000 do 12.000 tona. Cijela investicija „Agronoma” u Pleternici iznosit će oko 5 milijuna eura. U početku planiraju zaposliti tridesetak ljudi a poslije bi taj broj trebao rasti. S obzirom na veličinu investicije i broj radnih mjesta koju će ista osigurati, tvrtka Agronom dobitnik je nagrade, jer je njihov utjecaj na gospodarstvo od iznimnog značaja.

Nagradu su primili i David Kresovljak za osvojeno prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju Daruvar Accordion Award. Petar Miličević za osvojeno drugo mjesto na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi. Uz njih su bili i mentori Nikolina Furić, Paško Dorbić i Leonardo Marković.

Grad Pleternica dodijelila je nagradu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Frkljevci- Kadanovci. Društvo ove godine slavi visoki jubilej, 100 godina postojanja i djelovanja na području Grada Pleternice. Proteklih godina imali su brojne intervencije na poplavama te su uvelike pomagali centralnom društvu. U više kategorija okupljaju velik broj mještana te konstantno rade na unapređenju svoje sredine. Uz svoje aktivnosti i vježbe DVD je aktivan sudionik velikog broja manifestacija, kako onih vezanih uz selo, tako i onih u samoj Pleternici.

Nagradu je također zaslužio Dječji vrtić Tratinčica, ustanova u vlasništvu Grada Pleternice koja iz godine u godinu raste. Trenutno u vrtiću boravi 260 djece o kojima vrijedno skrbi 47 djelatnika. Promatrano unatrag nekoliko godina, Dječji vrtić kontinuirano raste i u vidu broja provedenih projekata financiranih od strane ministarstava, središnjih ureda te kroz europska sredstva. Osim toga, kontinuirano rade na uvođenju novih programa poput Škole sporta, glazbenih radionica i brojnih drugih, kojima podižu kvalitetu usluga vrtića.

Izvor: rva.hr