Ponedjeljak, 05 Prosinac 2022 16:05

Svečano proslavljen Dan općine Jakšić i blagdan zaštitnice svete Barbare

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

JAKŠIĆ - Općina Jakšić slavi Dan općine i Dan svoje zaštitnice svete Barbare, a obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. Molitvu je održao župnik župe svete Barbare Tihomir Bilešić, nakon polaganja vijenaca održana je Svečana sjednica. Predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović otvorio je Svečanu sjednicu i predao riječ načelniku Ivici Kovačeviću koji je rekao više o ulaganjima na području Općine u prethodnom razdoblju.

Danas je dan kada treba položiti račune o radu u prethodnom razdoblju našim građanima, poručio je načelnik Ivica Kovačević.

„Glavni prioriteti Proračuna Općine Jakšić u 2022. godini su usmjereni na investiranje u kapitalnu komunalnu i drugu infrastrukturu, tako smo se usmjerili na realizaciju niza projekata. Pridržavajući se načela ravnomjernog razvoja svih naselja, te osiguranja smještaja sve djece predškolskog uzrasta u vrtić. U suradnji sa Županijom i OŠ Mladost iz Jakšića, krenuli smo u obnovu ograde i dječjeg igrališta te nabavu namještaja i ostale opreme za otvaranje područnog objekta Dječjeg vrtića Jakšić u Rajsavcu. Uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, uložili smo nešto manje od 550 tisuća kuna u navedeno uređenje, te s početkom nove školske godine otvorili područni objekt i smjestili 20 djece vrtićkog uzrasta. Osim toga, zbog ukazane potrebe za smještajem u produženom boravku u osnovnoj školi, financiramo dva učitelja razredne nastave radi organizacije produljenog boravka preko 30 djece od 1-3 razreda. U novu školsku godinu smo osigurali smještaj za svu prijavljenu djecu s područja naše Općine.

Izvode se radovi na dovršetku asfaltiranja ceste, nogostupa, javne rasvjete i plinskih instalacija u Gospodarskoj zoni Jakšić u vrijednosti 4.108.757,84 kuna. Završena je sanacija nogostupa Jakšić, Osječka ulica u vrijednosti 86.981,25 kuna. Za potrebe mještana Jakšića s područja željezničke stanice, Općinsko vijeće odlučilo se na izgradnja društvenog doma „Stanica Jakšić“ u iznosu 1.003.673,79 kuna. Izgrađena je pješačka staza u Ulici kralja Tomislava u Eminovcima. Nastavili smo s obnovom javnih rasvjeti po naseljima tako je u ovoj godini na red došlo naselje Radnovac. Postojeća stara rasvjeta zamijenjena je novom suvremenom LED rasvjetom u mjestu Radnovac, a vrijednost je 107.893,00 kuna. U tijeku su radovi na izgradnji kružnog toka u Jakšiću, Investicija je vrijedna 2.728.679,90 kuna i financira se sredstvima Hrvatskih cesta.

Krenuli smo u izgradnju rukometnog i malonogometnog igrališta u Eminovcima čiji završetak radova očekujemo do dana Općine. Vrijednost radova je 620.000 kuna, od toga Ministarstvo turizma i sporta osiguralo iznos od 343.432 kuna. Za potrebe DVD-a Jakšić nabavljeno je navalno vozilo marke Mercedes iz donacije pokrajine Tirol u Austriji.

U idućem razdoblju planiramo dogradnju Dječjeg vrtića Jakšić, u vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Iz sredstava razvoja urbanog područja grada Požege u Općini planiramo obnovu stare škole, koju ćemo preurediti u Kulturno-interpretacijski centar Jakšić. Što se tiče Centra za starije osobe u Jakšiću, posjedujemo građevinsku dozvolu i slijedi nam energetska obnova mjesnog doma Cerovac. Redovito su isplaćene stipendije darovitim studentima, te pomoć roditeljima novorođene djece kao i pomoći socijalno ugrožene obiteljima, a sufinanciran je i prijevoz srednjoškolskih učenika. Redovito sufinanciramo rad svih udruga s područja naše općine, kako u sportu, tako i u kulturi te rad vatrogasaca, Društva crvenog križa i HGSS-a. U ovoj godini ŠRD Slavonac slavi 40 godina svog uspješnog rada, a NK Jakšić slavi 90 godina djelovanja i rada.“ – rekao je načelnik Ivica Kovačević, te se zahvalio svima koji su doprinijeli ovim rezultatima.

Ulaganja i razvoj Općine Jakšić pohvalio je i Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol, te naglasio kako je Jakšić zaista mjesto ugodnog življenja. Pohvalama se pridružio i Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje u ime Udruge općina Republike Hrvatske. Nekoliko prigodnih riječi rekla je i Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i županica Antonija Jozić čestitala je svim stanovnicima općine njihov Dan i blagdan njihove zaštitnice sv. Barbare.

„Čestitam na svim rezultatima koje ste u protekloj godini postigli, ali ne samo u protekloj, nego i u svim ovim godinama prije – to nisu projekti koji se realiziraju u jednoj godini, to su projekti za koje treba kontinuitet i puno rada. Čuli smo puno pohvala na račun načelnika Ivice Kovačevića, ja ne moram isticati činjenicu da je Jakšić taj koji predvodi u odnosu na ostale općine s područja Požeško-slavonske županije. Jakšićani su ljudi puni inata, puni truda i volje za ostvarivanje napretka svoje općine. Uistinu kroz godine koje su iza, a vidimo i po puno projekata koji su ispred nas, činite sve ono da se općina razvija u gospodarskom smislu, društvenom i obrazovnom smislu – kada to sve složimo na jedan lijepi mozaik, možemo reći da je općina Jakšić jedna općina po mjeri čovjeka.

Par kilometara od Požege, centralnog grada naše županije, par kilometara od Pleternice i Kutjeva. Dakle, koristeći jedan lijepi geoprometni položaj, vjerujem da crpite najbolje što možete i iskorištavate svoje potencijale. Vidjeli smo da se puno toga napravilo u protekloj godini, no ono što mene posebno fascinira u Jakšiću je vaše zajedništvo. Vaš rad u župi, zajednici, kroz kulturno umjetnička društva, nogometni klub, lovačka društva, ribičko društvo – svi ste vi tu uvijek blizu jedni drugima, to je možda i recept uspješnog rada. Samo tako nastavite, jer svi zajedno gradimo kuću u kojoj živimo.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Nakon glazbenog dijela u kojem su se predstavili članovi muške pjevačke skupine Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija Jakšić, uslijedila je dodjela javnih priznanja Općine.

Prvu zahvalnicu zaslužio je Stjepanu Markoviću iz Jakšića koji je svojim dugogodišnjim radom doprinio razvoju Općine Jakšić kroz rad i vođenje u Mjesnoj zajednici Jakšić, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jakšić i Matici umirovljenika. Druga zahvalnica pripala je Nogometnom klubu Jakšić koji je svojim 90 godišnjim djelovanjem i radom u sportu odgojio brojne generacije nogometaša, izgradio sportski centar Jajare. Trenutno se natječu u međužupanijskoj ligi Slavonski Brod-Požega, te uvijek u dobrom svjetlu predstavljaju općinu.

Zahvalnicu je dobilo i Športsko ribolovno društvo Slavonac Jakšić, čiji članovi su kroz svojih 40 godina uspješnog rada i djelovanja svojim dobrovoljnim radom izgradili sportske ribnjake na površini od 4 hektara, ribičku kuću i niz drugih pratećih objekata za sport i rekreaciju.

Također, 4M transporti d.o.o. Eminovci, tvrtka u vlasništvu obitelji Miloš dugi niz godina kroz prvotni obrt, a danas i tvrtku, bavi se međunarodnim cestovnim prijevozom roba diljem Hrvatske i Europe. Zahvalnice su dodijelili načelnik Ivica Kovačević i predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović.

Tekst: Tena Protić, rva.hr, Foto: Vladimir Protić