Utorak, 08 Studeni 2022 08:38

Prijem polaznika 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u Županiji

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Zamjenik županice Ferdinand Troha u Velikoj županijskoj vijećnici ugostio je polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji radi iznimnog doprinosa Požeško-slavonske županije u Domovinskom ratu te ulozi postrojbi, ali i stradavanju Požeško-slavonske županije, žele očuvati spomen i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

„U ovom aktualnom 25. naraštaju Ratne škole imamo 15 polaznika. Među tim polaznicima nalazi se devet polaznika iz RH (pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa) te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore). Kako smo mi najviša razina vojne izobrazbe objedinjujemo i sve elemente domovinske sigurnosti pa smo tako i međuresorna škola.“ - rekao je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi po završetku Ratne škole bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. U Ratnoj školi poseban je naglasak na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Zamjenik Troha zahvalivši polaznicima Ratne škole na posjeti, istaknuo je kako je Požeško-slavonska županija tijekom cijele svoje povijesti proživljavala uspone i padove, mijenjala se te se uvijek prilagodila uvjetima u kojima se nalazila, a osim što baštini svoju bogatu povijest, danas je okrenuta budućnosti.

„Nalazite se u županiji koja je okrenuta vremenima u kojima živimo. Pola naše županije je pod šumom, a pola je pod poljoprivrednim površinama. Imamo relativno vitalnu industriju koja je okrenuta prema zapadnoeuropskom tržištu te smo vjerojatno jedna od rijetkih županija kojoj je izvoz značajno veći od uvoza.“ - poručio je zamjenik Troha.

„Ponosni smo i na razdoblje Domovinskog rata, na svoju 123. brigadu, ali prije svega na ljude koji su nas vodili i bili uz nas u tim presudnim vremenima. Mi smo kraj iz kojih su ponikli sjajni vojnici.“ - istaknuo je Troha.

Tijekom dvodnevnog studijskog putovanja kroz Požeško-slavonsku županiju polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ upoznat će se s investicijskim potencijalima, prirodnim vrijednostima i resursima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.

Za uspomenu na nastavni posjet Požeško-slavonskoj županiji, u ime 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ te u ime načelnika Kožića i svih polaznika, zamjenik Troha dobio je zahvalnicu, nakon čega su se svi zajedno uputili na Trg 123. brigade gdje su uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima odali počast preminulim, stradalim i nestalim braniteljima Požeštine.