Utorak, 20 Rujan 2022 08:28

Održana 9. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Održana je 9. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a pred vijećnicima se ovoga puta našlo sedam točaka dnevnog reda. Prihvaćeno je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2022., kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2022. godinu. Također je prihvaćen prijedlog za davanje suglasnosti za dugoročno zaduženje Toplicama Lipik – Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.

Četvrta točka dnevnog reda bio je prijedlog Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije, na što je županica Antonija Jozić dodala kako se trenutno razmišlja o znatnom povećanju svih stipendija.

„Ovo je puno ranije nego prošle godine, natječaj će biti jako brzo, razlog zašto su natječaji bili malo kasnije je bio praktičan iz razloga što su naše stipendije bile niže. Naše stipendije su 600,00 kuna, onda čekate da prođu državne stipendije i stipendije koje su vezane na prava djece hrvatskih branitelja, pa onda Gradovi i Općine koji imaju veće stipendije od nas. Ova Odluka o stipendijama nas stavlja u poziciju da ćemo mi natječaj raspisati vrlo brzo i to iz razloga što će se naše stipendije povećati. Vi to ne vidite iz ove Odluke jer ovdje je broj, iznos i područje stipendija na neki način povjerena meni, ali mogu reći u kojem smjeru idemo. Tri su kategorije koje želimo stipendirati, prva kategorija bi bilo područje liječnika koji su deficitarni. Mi danas trenutno nemamo niti jednu specijalizaciju iz obiteljske medicine. Vrlo brzo će nam se dogoditi da ordinacije koje su postojeće, će se zatvarati zbog odlaska doktora u mirovinu, a mi nemamo zamjenu. Nama trenutno u naše bolnice dolaze liječnici iz drugih županija i odrađuju sate, imamo deficit na tome području – to bi bila prva kategorija. Druga kategorija studenata bi bila deficitarna zanimanja STEM. Danas Gimnazija u Požegi muku muči s profesorom matematike i fizike, jedna uistinu važna ustanova u županiji. Treća kategorija bi onda bili svi ostali studenti. Te tri kategorije bi bile različite iznosom, najniža kategorija koja je sada 600,00 kuna povećat će se za minimalno 50%… Mi ćemo postojeće studente koji ostvaruju ugovore pozvati da sklope anekse i da dobiju veću stipendiju. Prva i druga kategorija će biti veća, dakle druga kategorija – razmišljamo o tome i radimo analizu – bila bi oko 1750,00 kuna, a prva kategorija bi bila još više od toga.“ – objasnila je županica Antonija Jozić.

9. zupanijska skupstina 15 1024x609

„Išli bi na tri kategoriji, na varijantu da se za svaku pojedinu kategoriju raspiše natječaj. U slučaju liječnika se javi recimo pet, a mi raspišemo za šest, da ta šesta može biti dodijeljena u drugoj kategoriji. Vezali smo prvu i drugu kategoriju da moraju tražiti zaposlenje u roku 6 mjeseci na području županije, ako ga ne traže, vraćaju stipendije, to ćemo se dobro zaštititi. Ako ih taže, a ne nađu, nisu krivi, ali moraju aktivno tražiti posao 6 mjeseci. Treću kategoriju nećemo uvjetovati time, ako se zaposle u našoj županiji to je odlično, ali nećemo ih opteretiti time. Natječaj ide vrlo brzo, nismo više u poziciji da student čeka rezultate svih ostalih stipendija. Želimo poslati snažnu poruku da su nam naši studenti bitni, da želimo da se vrate nazad u našu županiju, da ovdje žive i rade. S druge strane, neka se bore za našu izvrsnu stipendiju, ako ne uspiju tu, onda neka uspiju na drugima koje su nižeg iznosa.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Peta točka dnevnog reda bio je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije, čime je za vršitelja dužnosti ravnatelja imenovana Ivona Matačić.

Prihvaćen je i prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga izmjene Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024.) za područje Požeško-slavonske županije. Također je prihvaćen i Prijedlog Odluke o pristupanju Požeško-slavonske županije Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG-u) „Barun Trenk“.

Izvor: rva.hr