Breadcrumbs

Srijeda, 07 Rujan 2022 08:43

Županica Antonija Jozić proglasila prirodnu nepogodu od suše

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Dugotrajno sušno razdoblje sa minimalnom količinom oborina te ekstremno visoke temperature tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uzrokovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji. 

I ove godine, posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima, no već sad procjenjuje se pad prinosa kukuruza 60%, ječma 40%, suncokreta 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ostalog bilja. Suša je zahvatila veliki dio poljoprivrednih površina u Županiji. Poljoprivredne kulture uglavnom nisu osigurane od suše.

Zbog šteta nastalih kao posljedica suše u 2022. godini, a na zahtjev općina/gradova sukladnih Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda proglašena je prirodna nepogoda – suša za područje gradova: Požega, Lipik, Kutjevo, Pakrac i Pleternica i općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika.

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave na propisanom obrascu u roku od osam dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda potom će u roku od 50 dana od donošenja odluke o prirodnoj nepogodi, dati konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku te isto prijaviti prijave Županijskom povjerenstvu, koje će potom konačnu procjenu štete dostaviti Državnom povjerenstvu u roku 60 dana od dana donošenja spomenute odluke putem Registra šteta.