Petak, 22 Travanj 2022 10:34

Svečano obilježen Dan općine Čaglin

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ČAGLIN - Svoj Dan obilježila je općina Čaglin i njezini stanovnici, a tom je prigodom upriličena Svečana sjednica općinskog vijeća koja je održana u novoobnovljenom društvenom domu u Milanlugu. Svečanoj sjednici prisustvovali su načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač uz predsjednika Općinskog vijeća Željka Šutića saborska zastupnica i gradonačelnica Anamarija Blažević, županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, zamjenik gradonačelnika i  dekan Veleučilišta u Požegi, Borislav Miličević, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije, načelnik općine Sibinj, Josip Pavić i načelnik općine Brodski Stupnik, Goran Jelinić, bivši zamjenik župana i veliki zalagač za općinu Čaglin, Željko Jakopović, direktor Komunalca Požega Domagoj Lovrić te predstavnici udruga i društava s područja općine.

IMG 7905 768x512Sve nazočne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić, a nakon uvodnog obraćanja prikazan je kratki film o projektima i investicijama Općine.

„Izrazita mi je čast i zadovoljstvo ugostiti vas danas na Svečanoj sjednici, moram istaknuti da se ovakav događaj po prvi puta održava u mom Milanlugu. Budući da dvije godine nismo bili u mogućnosti održati Svečane sjednice, imamo dosta toga za reći i pokazati.“ – poželio je svima dobrodošlicu Željko Šutić.

Nekoliko je investicija na području, a posebno su istaknuli Vrtić kojeg besplatno koristi 25 djece, vrijednost projekta je 5.014379,97 kuna. Istaknuli su i Ambulantu koja je jedan od najvrjednijih projekata Općine za potrebe njezinih stanovnika, a vrijednost projekta je 4.724.301,06 kuna, koji je financiran uz pomoć Požeško-slavonske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ukupno su zbrojili 20.131.131,64 kuna investicija u Općini Čaglin za bolju kvalitetu života njenih žitelja.

Odrađena je rekonstrukcija i postavljen je nogostup na nekoliko ulica, postavljena je rasvjeta ispred crkve u Čaglinu, uređeni su društveni domovi u Kneževcu, Latinovcu. Općinska zgrada je energetski obnovljena, obnovljena je zgrada Nogometnog kluba Omladinac kao i vatrogasno spremište u Djedinoj Rijeci. Nabavljeno je Mobilno reciklažno dvorište, traktor za komunalne djelatnosti, kante za odvojeno skupljanje otpada.

Načelnik Dalibor Bardač naglasio je kako je misija Općine Čaglin osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim potrebama uz održiv gospodarski razvoj i očuvanje prirodnih resursa i ljepota općine.

Dalibor Bardac 1 768x523 „Pozdravljam vas iz općine koja se nalazi na tromeđi Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije, koja se prostire na gotovo 180 km², a u svom sastavu ima 31 naselje u kojima prema novom popisu stanovništva živi 2122 stanovnika. Vizija je biti poželjno mjesto za život, koje će uz razvoj industrije i poduzetništva, turizma i poljoprivrede, biti zaštitnih prirodnih krajobraza, kulture  i povijesne baštine ovog kraja. U proteklom razdoblju imali smo i lokalne izbore na kojima je moja malenkost zadobila povjerenje naših stanovnika, ali i odgovornost za vođenje općine.“

„Za naše građane najznačajniji je projekt izgradnja i opremanje vrtića kojeg trenutno, i što mi je izuzetna čast naglasiti, besplatno pohađa 25 mališana. Drugi jednako bitan projekt je završetak i opremanje zdravstvene Ambulante u Čaglinu, čime su naši stanovnici, a i zdravstveni djelatnici dobili prostor za zdravstvenu zaštitu primjeren 21. stoljeću.”

“Općina Čaglin brine i o svojim najmlađim stanovnicima, novorođenčad sufinanciramo s 2 tisuće kuna za prvo i drugo dijete, a s 3 tisuće kuna svako iduće dijete. Za našu osnovnu školu svake godine izdvajamo oko 20 tisuća kuna, a odlukom Općinskog vijeća već drugu godinu osiguravamo sredstva za kupnju radnih bilježnica. Za sve srednjoškolce Općina osigurava stipendije od 200 kuna, a za studente 300 kuna mjesečno. Prošle godine sukladno donesenom programu mjera o rješavanju stambenog pitanja za mlade obitelji, Općina sufinancira kupnju ili izgradnju kuće ili stana s 20 tisuća kuna. Na području općine djeluje 13 udruga čiji opstanak također ovisi o financijskoj pomoći općine, pa tako izdvajamo 240 tisuća kuna za udruge.“ – rekao je načelnik.

„Za sustav zaštite i spašavanja gdje pripadaju naša četiri Dobrovoljna vatrogasna društva, izdvajamo 260 tisuća kuna. Vjerskim zajednicama doniramo 45 tisuća kuna, a za socijalno ugrožene stanovnike, putem jednokratne pomoći Općina godišnje isplati oko 50 tisuća kuna. Kao i prethodnih godina Općina iz svog proračuna financira pripravnost liječnika, te tako svojim stanovnicima omogućujemo prisutnost liječnika i izvan radnog vremena Doma zdravlja.“ – dodao je načelnik.

„U budućnosti planiramo ulagati u projekte te koristiti natječaje ministarstva i fondova Europske unije.”

“Činjenica tome je da imamo spremnu dokumentaciju za rekonstrukciju javne rasvjete, za izgradnju novog  Vatrogasnog doma u Čaglinu, izrađena četiri glavna projekta za uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, te je u pripremi izrada dokumentacije za uređenje centra u Čaglinu. Nakon usvajanja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, očekuje nas odgovoran posao raspisivanja natječaja za zakup i kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, sukladno izrađenom projektu programa raspolaganja. Nadamo se da će naši poljoprivrednici napokon ostvariti pravo na dugogodišnji zakup, te tako osigurati sigurnost za svoj OPG.“

„U završnoj je fazi ishođenje građevinske dozvole  za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac i Stara Ljeskovica. Nadamo se također da ćemo ove godine započeti s radovima na izgradnji pročistača otpadnih voda, te da će stanovnici steći mogućnost priključka na kanalizaciju koji očekuju već duži niz godina. S obzirom na to da je ovdje danas zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, pozvali smo ga da nam to i obeća.“ – rekao je načelnik Dalibor Bardač.

Antonija Jozic 4 1024x735Razvoj općine Čaglin pohvalila je i županica Antonija Jozić koja se prisjetila kako je to sve izgledalo prije nekoliko godina, i kakva se ulaganja rade danas.

„Možemo svjedočiti što hrabrost, odvažnost, mladost i volja da se svojoj zajednici i svojoj sredini da cijeloga sebe. Svoja znanja, svoja iskustva da se stave na raspolaganje za javno dobro i kakvi rezultati proizađu iz svega toga. Općina Čaglin je uistinu jedan primjer na koji način mladi čovjek koji ima viziju, zajedno sa svojim suradnicima može promijeniti obrise općine. Svi se mi sjećamo kako je Čaglin izgledao prije 10 godina, i uistinu mislim da možemo svjedočiti promjenama koje su se ovdje dogodile. Ostali su neki projekti koji su ostali iz prijašnjih mandata, jedan od njih je pročistač otpadnih voda, da ćemo svi skupa dati podršku da se i taj projekt privede kraju.“

„Sve drugo što planirate, ja vjerujem da ćete to uistinu i realizirati u razdoblju koje je pred nama. Pokazali ste da znate koristiti Europske fondove, da znate pripremiti projekte. Svi zajedno pokazujemo zajedničku suradnju od mjesnih odbora do gradova i općina pa županije, pa prema Vladi RH i svim državnim institucija. Vjerujem da na tim krilima optimizma možemo stvari mijenjati na bolje.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Davor Vukmiric 1024x722Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić također je rekao nekoliko riječi, uz priželjkivano obećanje da će se projekt pročistača otpadnih voda privesti kraju.

Saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca,  Anamarija Blažević pohvalila je rad načelnika i svih odgovornih za razvoj općine Čaglin.

Anamarija Blazevic 768x548„Moramo ulagati i u najmanju općinu Republike Hrvatske, pa tako i u našoj županiji moramo ulagati u svaku općinu. U našoj županiji pokazujemo da smo spremni i dalje raditi i planirati budućnost. Ponosna sam na sve o čemu je načelnik govorio, a posebno sam ponosna na sve što radite za djecu i mlade. Oni stvarno jesu budućnost i to nije nikakvo pitanje kojeg političari rado postavljaju, već stvarno vodimo računa i trebamo voditi o tim najmlađima. Za njih trebamo raditi i graditi, to nam daje pravo da smo sigurni da će ovaj kraj uz ove njih u budućnosti biti bolji.“ – rekla je Anamarija Blažević.

Kako to tradicionalno biva, dodijeljene su zahvalnice i nagrade Općine Čaglin zaslužnima, ali i onima koji to nisu mogli dobiti prošle godine.

Nagrađen je Centar za pomoć u kući Snježana, koji pruža socijalne usluge starijim i bolesnim osobama i invalidima, a svoje usluge pružaju na području četiri županije te zapošljavaju ljude s područja općine Čaglin.

Povijesna postrojba Trenkovi panduri koji su svojim redovnim dolascima uveličali mnoge svečanosti općine, a u vrijeme božićnih blagdana kroz svoju humanitarnu aktivnost daruju po jednu obitelj s područja općine Čaglin.

Nagradu općine Čaglin dobila je Lorena Švajda, učenica Osnovne škole Stjepana Radić Čaglin, koja broji mnoge uspjehe s područja znanja, stvaralaštva i sporta.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čaglin koje broji 69 članova, te 30 djece, a tijekom 90 godina rada prošle su generacije vatrogasaca. Oni su svoj rad utemeljili na spašavanju ljudi, njihove imovine, prirodnih i gospodarskih resursa. Svojim radom već generacijama pružaju sigurnost stanovnicima, a nastavit će tako i dalje.

Nakon svečanosti dodjele uslijedila je priredba Folklorne skupine učenika osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, kao i priredba zbora osnovne škole.

Izvor: rva.hr