Četvrtak, 07 Travanj 2022 15:22

Nova Aplikacija “iTransparentnost” građanima grada Požega pruža bolji uvid u trošenje javnog novca

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Nova Aplikacija „iTransparentnost“ naziv je nove digitalne usluge grada Požega, odnosno web aplikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a koja osigurava javno dostupan, jednostavan, detaljan i ažuran pregled financijskog poslovanja Grada Požege. „iTransparentnost“ na lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u pororačunske isplate u realnom vremenu i to ne samo isplate iz proračuna gradske uprave, nego i svih ustanova i ostalih tzv. korisnika proračuna koji su objedinjeni u sustavu Riznice.

IMG 3773Osim što je riječ o ispunjenju zakonske obveze, uvođenje aplikacije predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana, naglasio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. - U duhu suvremenih trendova i Grad Požega želi dati doprinos transparentnosti trošenja javnog novca. Objavljivat ćemo sva trošenja iz gradskog proračuna, bez obzira o kojoj temi troška se radilo, kako bi i građani i mediji mogli na vrlo jednostavan način pogledati što ih zanima vezano uz trošenje javnog novca. To je način na koji će Gradska uprava raditi u ovom mandatu. Svi zainteresirani mogu slati i dodatne upite te slati dodatna objašnjena. Računi koji se objavljuju baza su iz koje se doista može sve transparentno vidjeti. Mi ovdje ništa ne želimo i nećemo skrivati, posebice kada je u pitanju trošenje javnog novca. Želimo okrenuti taj trend koji je bio, a u kojem građani i mediji nisu imali uvid u trošenje novca pa su onda iz toga proizlazile razne konstrukcije, priče koje je teško poslije, kada jednom izađu u javnost, vratiti na pravi put. Ovo je način da svi sve mogu vidjeti, a ta aplikacija se može i poboljšavati i mijenjati. Ovo je početak.

Putem navedene aplikacije građani mogu vidjeti sve ulazne račune koji su plaćeni s računa Grada Požege od 1. siječnja 2022. godine na dalje. - To se odnosi na račune gradske uprave, ali i račune naših proračunskih korisnika – Gradski muzej, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište, Dječji vrtić, Lokalna razvojna agencija, Javna vatrogasna postrojba, Javna ustanova Sportski objekti u likvidaciji te Vijeće srpske nacionalne manjine – pojasnila je Slavica Kruljac, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun.

Aplikaciji iTransparentnost možete pristupiti OVDJE.