Četvrtak, 17 Ožujak 2022 12:48

Potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za Trenkov dvorac i park u Trenkovu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održano je svečano potpisivanje Ugovora o izradi projektno – tehničke dokumentacije za Trenkov dvorac i park u Trenkovu. Potpisivanju su, uz potpisnike županicu Antoniju Jozić i direktora tvrtke Capital ING d.o.o. Marka Jagačića, prisustvovali i načelnik općine Velika Robert Hofman, ravnateljica RKR Požeško-slavonske županije Senka Horvat, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferdebar Hak te ostali suradnici na projektu. 

Nekoliko uvodnih rečenica o projektu izrekla je ravnateljica Horvat: - Ugovor se financira iz europskih sredstava, iz javnog poziva za projekte koji su strateški na području Slavonije, Branje i Srijema, a potpisivanje ovoga ugovora jedna je od aktivnosti projekta. U ovoj aktivnosti pripremamo sve što je potrebno od dokumentacije da bi se dvorac i park mogli obnoviti. Dakle, to je ugovor temeljem kojega će se izraditi sva projektno-tehnička dokumentacija, od idejnog, glavnog, izvedbenog projekta, a kako bi se nakon toga dobila građevinska dozvola te krenulo s radovima.c32747aadb20d65bf8931a58bf042d00 8 XL

Osvrnula je i na još jednu od aktivnosti u projektu, a to je muzeološka, odnosno interpretacijska dokumentacija koja se paralelno izrađuje, odnosno za koju je ugovor već potpisan. - Sama funkcija dvorca bit će posjetiteljski centar u kojemu će se prezentirati sva njegova baština – rekla je ravnateljica i pri tome spomenula kako je park oko dvorca zaštićena parkovna arhitektura.  

Načelnik općine Velika Robert Hofman iskaza je zadovoljstvo ovim projektom te naglasio njegovu turističku važnost.

 - Valja reći kako se radi o značajnom projektu kulturne i prirodne baštine, a koji uvelike može pridonijeti razvoju turizma u našoj županiji. Od zapada pa sve do istoka županije imamo vrijedne lokalitete; od prve kovnice novca u Hrvatskoj koja je bila smještena u Pakracu, do Lipika, grada lipicanaca i termalne vode, do Požege koja obiluje neprocjenjivim blagom kulturne sakralne baštine, pa sve do istoka gdje su ostatci Panonskog mora, odnosno Sovsko jezero.„ – rekla je županica i naglasila kako je Trenkov dvorac je jedan u nizu kamenčića koji tvore sliku naše županije. „Općina Velika bilježi značajne rezultate po pitanju turizma, ako spomenemo Aquapark Shhhuma, koji će uskoro doživjeti još veća ulaganja, pa Trenkov dvorac, a ako ovdje uklopimo i ostale projekte na području županije, uistinu možemo pričati o iznimnom bogatstvu naše županije. Stoga, dobri turistički rezultati niti ne čude – zaključila je županica i rekla kako je Požeško-slavonska županija jedina kontinentalna županija koja je u ovom epidemijskom vremenu bilježila porast noćenja. „Vrijednost ovoga ugovora je oko 1,2 milijuna kuna, a po dovršetku se nadamo kako ćemo se pri rekonstrukciji dvorca ponovno moći osloniti na europske fondove.“ – zaključila je županica.

Marko Jagačić, direktor Capital ING d.o.o. rekao je kako je ovaj projekt nastavak njihova rada u području kulturne baštine, budući sudjeluju i u rekonstrukciji muzeja u Požegi, a sudjelovali su i u projektu Interpretacijskog centra u Velikoj. - Sva iskustva koja smo do sada stekli, primjenit ćemo ovdje – rekao je Jagačić i zaključio kako je rok za izradu dokumentacije 18 mjeseci.