Četvrtak, 27 Siječanj 2022 10:56

Završetak radova na pješačkoj stazi kroz Dječje igralište Pod gradom

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA -  Nakon završenih radova na rekonstrukciji pješačke staze kroz Dječje igralište Pod gradom istu je obišao gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić zajedno s pročelnicom Andrejom Menđel te dao izjavu za medije o radovima, te nekim problemima grada Požega.

 - Prepoznali smo potrebe građana i zbog održavanja sigurnosti boravka na dječjem igralištu, pokazala se potreba za zamjenom opločnika i rubnjaka pješačke staze.  Ukupna dužina staze je 95 metara, širina je oko 3 metra. U kompletnom dijelu glavne staze koji nije bio promijenjen, izvršena je sanacija i postavljanje novih kocaka i rubnjaka. Isto tako i priprema postojeće podloge tucanikom. Radove je izvodila tvrtka Ceste iz Požege. Radovi su izvedeni u roku od nešto manje od mjesec dana. Vrijednost radova je 65 tisuća kuna bez pdv-a. Kako bismo izbjegli daljnje prometovanje gdje je izrazito pješački dio, dali smo postaviti dva stupčića. Ograničavaju pristup samo za vatrogasni put što moramo zakonski imati. Radi se ipak o prostoru na kojem svakodnevno prolaze i borave djeca. Ne možemo si dopustiti da tu prolaze razna vozila, dostavna i privatna – istakla je pročelnica Andrea Menđel.

Gradonačelnik Glavić je odgovorio i na pitanje novinara o situaciji propadanja dijelova šetnica uz Orljavu i Veličanku na nekoliko mjesta, koja se već duže vrijeme ne popravljaju. - Šetnice uz Orljavu i Veličanku su veliki problem, jer nije sve točno definirano. U pravilu su te šetnice vlasništvo Hrvatskih voda, i mi bez njih ne smijemo ništa dirati. Kad je bila velika rupa kod Zvečevačkog parka, mjesec dana bez intervencije, ponudio sam da Grad to riješi. Na što su oni odgovorili da ako to budemo dirali, da nas moraju prijaviti. Vrlo teško smo uspjeli da oni to naprave što prije, jer kod njih sve skupa duže traje. Nemaju valjda takvu operativu da to brže rješavaju. Ponudili smo čak da od ove godinei kosimo travu uz šetnicu s jedne i druge strane da građani ne hodaju kroz šikaru i da se osjećaju sigurnije, a ne da bse boje eventualno zmija iz visoke trave dok šetaju - rekao je gradonačelnik Glavić svjestan problema koji grad ne može riješiti, no Hrvatske vode propalu šetnicu na nekoliko mjesta ne popravljaju već više od godine dana. Vjerojatno čekaju da ih neko prijavi nadležnim inspekcijama jer je ugroženo sigurno kretanje šetača ili da neko od šetača strada u tim otvorenim rupama i ulegnućima kocaka.

Gradonačelnik je najavio da će grad i gradska vlast voditi brigu i nužne popravke na prometnoj infrastrukturi koju koriste pješaci, učenici, pa je najavio i mogućnost popravka i rekonstrukcije pješačkih staza od kružnog toka Ulice Stjepana Radića do kružnog toka u Njemačkoj ulici, posebno ispred OŠ Antuna Kanižlića, Sportske dvorane Sokol i Gimnazije u Požegi koja je posebno derutna.