Petak, 29 Ožujak 2013 11:01

Realizacija svih projekata gotovo stala

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

NAKON TRI MJESECA ODBIJANJA OPĆINSKO VIJEĆE USVOJILO ČAGLINSKI PRORAČUN  -

 

ČAGLIN – Jedan od najmanjih proračuna, onaj općine Čaglin za 2013. god., općinski vijećnici nisu prije tri mjeseca htjeli prihvatiti, iako tada po riječima načelnika općine Ivana Đurine nisu imali nikakvih konkretnih prigovora, osim da je proračun predizborni, ali ni prijedloga kojim bi ponudili nešto novo. P4136643Prešlo se na privremeno financiranje samo „hladnog pogona“. U međuvremenu realizacija nekih kapitalnih objekata je stala, isplata potpora za novorođenčad, isplata potpora za učenike, nisu se mogli podnijeti zahtjevi za legalizaciju općinskih objekata, komunalno poduzeće palo u blokadu jer općina nije mogla doznačiti sredstva za rad, upitni su bili i radovi na infrastrukturnim objektima vodovoda, kanalizacije i cestogradnje, pa i prijetnja povrata neutrošenog novca za kotlovnicu nove sportske dvorane.

Ipak je razum prevladao na 25. sjednici Općinskog vijeća, koju nije sazvao predsjednik vijeća Žarko Nemeček (HDZ) nego sam načelnik općine Ivan Đurina (HNS) i nakon dulje rasprave usvojen je proračun u visini 4,5 milijuna kuna, u verziji koja nije pretrpjela veće korekcije.

P7223522Sada može krenuti i rješavanje problema nove Školske sportske dvorane koja kasni s dovršenjem dvije godine, jer je glavni izvođač radova koji je posao dobio na javnom natječaju u međuvremenu otišao u stečaj. Kako radovi kasne zbog toga što se pri novom projektiranju mijenjala kotlovnica za koju nije bilo dodatnih sredstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost doznačio je potrebnih 190 tisuća kuna, no ona se nisu koristila zbog neusvajanja proračuna. Sredstva se sada moraju iskoristiti do kraja lipnja ili vratiti Fondu. Načelnik Đurina očekuje da će se u tom roku kotlovnica završiti i konačno dvorana predati na upotrebu.

 

U budućem sazivu Općinsko vijeće Čaglina brojit će 13 vijećnika, a političke stranke će za svakog svog vijećnika dobivati naknadu od 1.000 kn.