Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Četvrtak, 08 Prosinac 2011 18:45

Dogovor obiju strana za 5 minuta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA BRESTOVAC PRIKLJUČUJE SE NA CENTRALNI UREĐAJ ZA PROČIŠĆAVANJE OTPANIH VODA GRADA POŽEGE  -

BRESTOVAC / POŽEGA – Sve otpadne vode koje se stvaraju na području općine Brestovac novim kanalizacijskim vodom bit će spojene na centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Požegi. To je plod dogovora općine Brestovac, grada Požege i Komunalnog poduzeća Tekija o čemu će se ovih dana potpisati i ugovor.

- Mi smo podnijeli zahtjev gradu Požegi da nam dozvole spajanje na već postojeći sustav za pročišćavanje, koji je još u fazi dogradnje jer je to za nas puno ekonomski prihvatljivije. Po dogovoru mi ćemo sudjelovati s 528 tisuća kuna u dosadašnjim troškovima izgradnje centralnog uređaja, koja ćemo platiti kroz dvogodišnje razdoblje, a isto tako ćemo sudjelovati shodno broju stanovnika u daljem razvoju centralnog uređaja za pročišćavanje. Tako više nećemo ugrožavati vodotoke i okoliš, a nećemo biti ni prijetnja sa svojim otpadnim vodama izvorištima pitke vode grada Požege koji se nalaze nizvodno od općine Brestovac – rekao je načelnik općine Zdravko Mandić zadovoljan postignutim dogovorom.

- Općina Brestovac je podnijela molbu da se priključi na naš kanalizacijski sustav i sustav pročišćavanja otpadnih voda. Nakon konzultacija sa strukom iz Tekije odmah smo to prihvatili, upravo zbog toga da bi građani općine Brestovac imali kvalitetnije uvjete života i rada, a da se otkloni onaj smrad u Završju zbog izlijevanja otpadnih voda. Njima je to ekonomski najisplativije, jer gradnja novog za njihove potrebe sustava za pročišćavanje je skupa, u vodotoke se više ne smiju ispuštati otpadne vode, a ispuštanje u Orljavu bi napravilo dodatne probleme gradu Požegi. Iz toga ugla bili smo otvoreni od prvog momenta i dogovor je pao u pet minuta – istakao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

U centralni sustav za pročišćavanje otpadnih voda koji je smješten južno od grada Požege uz poveznu cestu Vidovci –Osječka ulica do sada je uloženo 11,37 milijuna kuna. Od toga su Hrvatske vode uložile 5 milijuna kuna, a razlika od 6,37 milijuna su sredstva razvoja grada Požege. Kako je u gradu priključeno 23.500  stanovnika a iz Brestovca će biti priključeno oko 2500 stanovnika pripadajući dio ulaganja Brestovca je 8,36% ili 528 tisuća kuna, a taj postotak će biti i u daljim ulaganjima u centralni sustav za pročišćavanje.