Subota, 08 Svibanj 2021 09:07

Završni radovi na uređenju i energetskoj obnovi Vatrogasnog doma Sesvete

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŠKE SESVETE - U završnoj fazi uređenja i energetske obnove devetog objekta društvene infrastrukture na području grada Pleternice. Tako je uređena i zgrada Vatrogasnog doma DVD Sesvete u Požeškim Sesvetama uz pomoć sredstava Europske unije. Završetak radova obišla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, njen zamjenik Domagoj Katić i direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić a dočekao ih je domaćin Marijan Perak, zapovjednik DVD Sesvete. Vatrogasno društvo Sesvete osnovano je davne 1927. godine, ubrzo je izgradilo i svoj vatrogasni dom za potrebe vatrogasaca i sela, koji je dograđen i uređen 1997. godine. Sada je došlo vrijeme za novo uređenje ali i postizanje bolje energetske učinkovitosti same zgrade koju danas koristi 35 članova DVD Sesvete, ali i svi mještani sela i udruge koje rade.

IMG 7268

Energetska obnova zgrade DVD Sesvete je projekt (KK.04.2.1.04.0745) vrijedan 465.728,56 kn, od kojeg iznosa je EU sufinanciranje 296.270,14 kn iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Projekt traje 24 mjeseca, od 09.08.2019. do 09.08.2021. Nositelj projekta je grad Pleternica.

Projekt energetske obnove zgrade DVD Sesvete izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade (članovi DVD-a, mještani i predstavnici raznih udruga) dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš. Kroz projekt provedene su projekte aktivnosti: 1. izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom ako je primjenjivo 2. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat prije provedene energetske obnove 3. provedba mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije: - povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, - povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, - zamjena vanjske stolarije, - ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg (pelete), - zamjena postojećeg sustava pripreme PTV sustavom koji koristi OIE, - zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, - pristupna rampa za osobe sa invaliditetom 4. stručni nadzor građenja 5. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat nakon provedene energetske obnove 6. upravljanje projektom i administracija 7. promidžba i vidljivost projekta.

IMG 7276

Cilj projekta je pridonijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Svrha projekta je energetska obnova zgrade DVD Sesvete s ciljem smanjena potrošnje energije u samoj zgradi društvene namjene. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje (QH,nd) nakon provedbe projekta od 73,42%. Ciljana skupina je čitava lokalna zajednica a rezultat projekta je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u javnim zgradama
 – Ovo je deveta zgrada od devet koje su prošle energetsku obnovu na području grada Pleternice u protekle tri godine. Ovdje je uloženo nešto manje od pola milijuna kuna, a osim vanjske fasade ugrađena je nova PVC stolarija, nova rasvjeta, peć na pelete i postavljeno centralno grijanje. U odnosu na ostale projekte domova ovdje će biti postavljeni i paneli za grijanje vode i koristit će se obnovljivi izvori energije. Vatrogastvo je itekako važan segment na području grada Pleternica koji se ponosi s 12 Dobrovoljnih vatrogasnih društava za koje se trudimo podizati razinu kvalitete vatrogastva ne samo u operativnom smislu, nego i ulaganja u opremu i ljude. Vodimo računa o infrastrukturi koju su davno izgradili naši djedovi. Obzirom da je prije nekoliko dana bio blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, ovo je poklon njima ali i mještanima Požeških Sesveta – istakla je gradonačelnica Jozić.

Da je to samo jedan u nizu projekata podsjetila je direktorica Marija Šarić - Energetska obnova doma DVD Sesvete jedan je u nizu projekata koji provodi Poduzetnički centar Pleternica zajedno s gradom Pleternicom. U prvom krugu ciklusa obnovili smo šest zgrada, sada smo na deset i već pripremamo dokumentaciju za idući krug i čekamo spremni natječaje koji su pred nama. Prvenstveno idemo na financiranje sredstvima Europske unije a grad Pleternica financira ostali dio potrebnih sredstava za projekte.

Zahvalnost na ovom novo uređenom prostoru ispred sesvetskih vatrogasaca i mještana izrekao je vatrogasni zapovjednik Marijan Perak - Mi svi smo prije svega zahvalni gradu Pleternici i Plinku koji je pripremio projekt. To nam je veliki poticaj za daljnji rad jer je zgrada bila u dosta lošem stanju. Ovo će sad biti fantastično. I naravno, koristit će se i u druge svrhe. Imamo tu par udruga koje se planiraju aktivirati, tako da će nam ovaj prostor dobro doći. 

lenta zastita okolisa