Ponedjeljak, 22 Ožujak 2021 18:15

Stožer civilne zaštite županije dobio je nove smjernice i obveze za provođenje pojačanog nadzora rada ugostiteljskih objekata

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19 i provođenja epidemioloških mjera na području Požeško-slavonske županije.

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako je Stožer civilne zaštite PSŽ 19. ožujka dobio nove smjernice i nove obveze za provođenje pojačanog nadzora rada ugostiteljskih objekata i aktivnosti na prostoru županije. - Važno je napomenuti da civilni stožeri na razini županije, općina i gradova, imaju suradnju s policijskim upravama te državnim inspektoratom koji imaju obvezu obilaziti i nadzirati spomenute objekte, a u slučaju nepoštivanja mjera, sukladno zakonu i propisati određenu kaznu za neprovođenje i nepoštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Propisano je na koji način ugostiteljski objekti mogu posluživati hranu i piće, a u ovim trenucima to se može odvijati samo na otvorenim prostorima, terasama. Sve što je ograđeno staklom, plastikom ili na bilo koji drugi način ne smatra se otvorenom terasom. Poštivanje mjera je obvezujuće. Točno je propisano koliki mora biti razmak na terasama između svakoga stola, a radi se o 3 m razmaka između svakoga stola i 1,5 m razmaka između stolica.

Nije nam u cilju ikoga kažnjavati, nego je obveza ispoštivati mjere koje su nam propisane, a u svrhu zdravlja svakoga pojedinca. Svi ugostitelji i trgovački lanci, imaju pravo dodatnog zapošljavanja, te im je obveza nadzirati i kontrolirati rad u njihovim objektima. Pozivam sve sugrađane, nemojmo raditi drugačije protivno propisanim mjerama jer na taj način ne činimo dobro ni sebi ni svojim najbližima, jer čuvajući sebe, čuvamo i sve druge. Siguran sam da ćemo ovu pandemiju u budućem vremenu uspješno pobijediti – rekao je načelnik Stožera i župan Tomašević te je na kraju rekao kako je od Nacionalnog stožera RH stigla uputa, a vezano za županije koje očekuju veći priljev turista, kao i za našu županiju, da je određeno da se na tjednoj bazi šalju izvješća o broju turista koji su došli u posjetu.

IMG 6457Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević rekao je kako u županiji imamo značajno povećanje broja oboljelih osoba. - Prvi tjedan u ožujku imali smo udio pozitivnih od testiranih 4 posto, dok je prošli tjedan udio pozitivnih od testiranih 8 posto. Sva tri odobrena cjepiva prisutna su na području naše županije, a radi se ukupno o 7872 doze. Upravo bi nam danas trebalo doći još 110 bočica Pfizera, što je 660 doza, a 80 posto tih doza iskoristit će se za nadocjepljivanje.

Najviše je zastupljeno Pfizerovog cjepiva sa 4572 doze, cjepivo Moderne sa 800 doza i cjepivo od AstraZenece sa 2500 doza – rekao je ravnatelj Matijević te je na kraju naglasio da su sva cjepiva koja su prisutna i dostupna sigurna i da nema potrebe za samovoljnim analizama o kvaliteti cjepiva te da je cijepljenje jedini i siguran način kako bi obuzdali pandemiju korona virusa.

Na kraju tiskovne konferencije župan Tomašević rekao je kako je u našoj županiji 9 razreda u samoizolaciji te da su 3 profesora pozitivna na virus.

„U slučaju širenja virusa u školama, koristit ćemo modele nastave koji su propisani, ali vjerujem da će uz poštivanje mjera situacija ostati pozitivna.“