Četvrtak, 18 Ožujak 2021 13:37

Tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19.

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako se dogodilo ono čega smo se i bojali kada je prije tri tjedna došlo do određenog popuštanja mjera.

„Došlo je gotovo do 300 posto povećanja broja zaraženih. I dalje molimo sve sugrađane da se pridržavaju mjera. Mjere socijalne distance su ključ i temelj kako bi se mogli boriti i braniti se od korona virusa. Očekujem od struke, inspektorata i policije da prate provedbu mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te postupaju sukladno propisima. Ako se ovakav trend nastavi, u narednom vremenu postoji mogućnost da će doći do novog zatvaranja. Apeliram na naše sugrađanke i sugrađane, na nama je velika odgovornost. Distanca je jedini ključ i temelj kako sačuvati sebe, ali i sve druge oko sebe. Želja nam je i da se gospodarstvo ponovno vrati u normalu, ali tako će biti tek kada ponovno svi zajedno budemo poštovali sve mjere koje su propisane.” - rekao je načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević također smatra kako je popuštanje mjera dovelo do povećanja broja zaraženih te je upozorio kako su odgovornost i pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera ključni.

„Ako se budemo pridržavali svih epidemioloških mjera, i ako se brojčano stanje zaraženih i novooboljelih u našoj županiji popravi, tek tada ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera, u suprotnom, imat ćemo situaciju kakvu imamo u našim susjednim zemljama.

S ovim tjednom, u Požeško-slavonsku županiju stiglo je 7254 doze, sva tri odobrena cjepiva. Iako je Pfizer najzastupljeniji, Astra Zeneca i Moderna su također sigurne te nema potrebe za samovoljnim analizama o kvaliteti cjepiva. Na području naše županije, zamijetili smo dva slučaja britanskog soja koronavirusa, a na razini Hrvatske, postotak toga soja je oko 50 posto.“ – rekao je ravnatelj Matijević.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia potvrdio je kako se povećava broj novozaraženih, a uzrok su obiteljska okupljanja te okupljanja na radnim mjestima, uz nepridržavanje epidemioloških mjera, a kao problem pojavile su se i škole jer je, kako je naglasio, u ovom trenutku 13 razreda na području županije u samoizolaciji.

„Porast broja oboljelih posljedica je nepridržavanja osnovnih epidemioloških mjera. Ne radi se o jednom žarištu, slučajevi su prisutni diljem županije. Testiranje ide dalje istom dinamikom, a bolnice u Požegi i Pakracu rade brze antigenske testove. Cijepljenje je počelo prije gotovo tri mjeseca, a njegova dinamika je takva kakva je. Najviše smo dobili doze Pfizerovog cjepiva. Preko 2500 osoba u našoj županiji cijepljeno je s dvije doze cjepiva. Da bi postigli ono što svi želimo je kolektivni imunitet što je barem 60-70 posto populacije. Na području naše županije cijepi se u 37 ambulanti, bolnicama i u Zavodu za javno zdravstvo.“ – rekao je epidemiolog Vitalia.

Voditelj Službe civilne zaštite Slavko Marinac kratko se osvrnuo na popuštanje mjera te otvaranje terasa kafića i restorana, istaknuvši da prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nadzor provodi Državni inspektorat.

„Inspektori Državnog inspektorata uz asistenciju policije provode kontrole u našoj županiji, a potporu im pružaju i inspektori iz našeg Ravnateljstva civilne zaštite.“