Četvrtak, 18 Ožujak 2021 09:56

Uručena priznanja prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PAKRAC – Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa, 19. ožujka, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman", u skladu s epidemiološkim mjerama održana je svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća.

Osim ovogodišnjih i prošlogodišnjih dobitnika javnih priznanja Grada Pakraca te članova Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Miroslavom Ivančićem i pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević te dvojicom njezinih zamjenika, sjednici je nazočio i počasni građanin Grada Pakraca Marko Širac, pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ankica Zmaić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Dragan Jelić, ujedno državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zatim ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Antonia Jozić, dr. Željko Glavić i Ferdinand Troha, predsjednik požeškog Gradskog vijeća i zamjenik požeškog gradonačelnika te načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije - Mile Pavičić (Kaptol), Ivica Kovačević (Jakšić), Dalibor Bardač (Čaglin), Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća Velike.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca započela je intonacijom hrvatske himne koju je izvela talentirana Natea Perinović uz klavirsku pratnju profesorice Tee Silađi, a potom se prisutnima obratio predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić.

U svojem je obraćanju Pakrac okvalificirao kao grad pobjednika i grad povijesti, o čemu svjedoče i arheološka istraživanja koja se posljednjih godina odvijaju na lokalitetu „Starog grada“.

„Pakračani su dobrodušni i iskreni Hrvati, pravi domoljubi, što su pokazali i tijekom Domovinskog rata.“, naglasio je Miroslav Ivančić.

„Mi smo danas okrenuti jednoj drugoj borbi, borbi za grad koji će biti onakav kakvim ga je zamišljao dr. Ivan Šreter, kakvim su ga zamišljali hrvatski branitelji i onakav kakvim ga zamišljaju mladi. Iskreno vjerujem da u toj borbi polako, ali sigurno pobjeđujemo. Dokaz se vidi na svakom koraku, a gradilišta je bezbroj. Sve to će biti na ponos svima nama, građanima ovog Grada.“, ustvrdio je Ivančić, zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci u svemu tome te se osvrnuvši kako je ove godine po prvi put na obilježavanju 30. obljetnice od početka rata u Pakracu nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

S obzirom na to da je ovo kraj jednog četverogodišnjeg mandata, u konačnici je iskazao ponos što je u proteklom razdoblju obnašao dužnost predsjednika Gradskog vijeća.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Gradskog vijeća, uručena su javna priznanja Grada Pakraca prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima.

Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za 2019. godinu dobili su za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada: Božidar Savi iz Pakraca, obitelj Brus iz Pakraca, Društvo Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i posmrtno Elvira Ančić, a Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeljena je Zvonku Martinoviću iz Prekopakre za područje gospodarstva te Udruzi HVIDR-a Pakrac za područje drugih društvenih djelatnosti.

Ovogodišnji dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Pakraca“ su Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana (za područje zdravstva i socijalne skrbi), Dubravka Špančić (za područje kulture), Marijan Prohaska (za područje fizičke kulture) i Silvija Svjetličić (za područje drugih društvenih djelatnosti), dok je „Pečat Grada Pakraca“ dodijeljen Gradskoj straži Požega.

U ime nagrađenih skupu se obratila ravnateljica OŽB BHV Pakrac Marina Major, naglasivši da je ovo potvrda kvalitetnog rada svih djelatnika pakračke bolnice u godini koja je bila posebno teška, ali ujedno i izazovna jer je u bolničku zgradu i opremu investirano približno 22 milijuna kuna investicija.

Tijekom svojeg obraćanja, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević osvrnula se na dugu pakračku povijest koja seže još u srednjovjekovno razdoblje, a čemu svjedoče i arheološki pronalasci kojih je iz godine u godinu sve više.

Oživljavanje prostora nekadašnje Drvne industrije Papuk i proširenje Zone male privrede s namjerom još većeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva okarakterizirala je najznačajnijim događajem u protekloj godini, a o svemu onome što se na području Pakraca radilo, prisutni su mogli pogledati na video zapisu koji svjedoči o tome, kao i u brošuri u kojoj stoji kako je izvršeno radova i usluga u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna. Isto tako 338 milijuna kuna je ugovoreno, a pripremljeni su i projekti vrijedni 190 milijuna kuna.

„Pakrac čine ljudi, a svi programi i projekti napravljeni su upravo zbog stanovnika ovog grada, sadašnjih, ali i budućih stanovnika Pakraca i okolnih naselja.“, zaključila je gradonačelnica Blažević.

Pohvale projektima i svemu onome što je dosad učinjeno, kao i onome što je tek u planu, uputila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ankica Zmaić, ali i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, dok je čestitke u ime nazočnih čelnih osoba gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije uputila Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Izvor: compas.com.hr