Srijeda, 10 Ožujak 2021 08:59

Najava obilježavanja Dana grada Pakraca skromna i pod epidemiološkim mjerama

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PAKRAC - Uz bitno manje sadržaja nego je to bio običaj ranijih godina te uz pridržavanje epidemioloških mjera, Pakračanke i Pakračani će narednih dana obilježiti ovogodišni dan Grada Pakraca i blagdan svetog Josipa.

Obilježavanje započinje 9.ožujka i to manifestacijom pod nazivom „Budi turist u svome gradu“ koja je namijenjena najmlađima. Manifestaciji je to koju organizira i provodi Turistička zajednica Grada Pakraca, a za cilj ima upoznati najmlađe Pakračane s kulturnom baštinom njihovog kraja kroz pravi mali turistički obilazak.

Program sadrži obilazak kurije Janković, Muzeja Grada Pakraca i zgrade TZ, a djeca će tom prigodom naučiti tko je ustvari turist, što je muzej uz predstavljanje muzejskih eksponata i neizbježno kovanje banovac te će im biti ponuđeni i drugi zanimljivi i edukativni sadržaji. Mali turisti će imati prilike i položiti prisegu sljedećeg sadržaja:

„Prije nego što proputujem cijeli svijet, moram naučiti kako je moj grad lijep!

Kad me put nanese daleko, obećajem da ću o Pakracu pričati lijepo!

Gdje je Psunj, što je banovac, a gdje česma,

Pitajte mene, za mene je to pjesma!“

Obilasci će zbog epidemiloških mjera biti organizirani kroz više dana u šest manjih grupa i to kroz cijeli ožujak, točnije 10.,12.,15.,17. i 22. ožujka od 10,30 sati.

Mališani će dobiti i razglednice s gradskim motivima koje će zbog epidemioloških preporuka bojati u vrtiću. Razglednice će biti pripremljene za slanje, a oni će samo odabrati adrese čime ih se želi potaknuti da prakticiraju slanje razglednica.

Osim mališana dvaju pakračkih vrtića, u ovu akciju će biti uključena i djeca podružnih vrtića u Badljevini i Donjoj Obriježi.

I ove godine u sklopu obilježavanja Dana Grada na jezeru Raminac u Lipiku će u subotu 13. ožujka s početkom u 9 sati biti održano Otvoreno prvenstvo Grada Pakraca u ribolovu.

U utorak 16. ožujka u Gradskoj vijećnici kurije Janković će od 17,30 sati biti održano tradicionalno proglašenje sportaša godine.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanje Dana Grada biti će održana u srijedu 17. ožujka u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman s početkom u 11 sati.

Već sljedećeg dana, u četvrtak 18. ožujka od 10 sati u Poduzetničkom centru Pakrac će biti organiziran Dan poduzetništva, a istog dana u 18 sati, u Gradskoj vijećnici kurije Janković će biti održan kviz znanja o povijesti i baštini grada „(Ne)poznati Pakrac“.

Na sam blagdan svetog Josipa 19. ožujka od 10,30 sati će biti organizirano polaganje vijenaca na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića, a u 11 sati će u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije biti služena sveta misa.