Petak, 26 Veljača 2021 09:57

Izmjene socijalnog programa donose uskrsnice umirovljenicima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ODRŽANA 20. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE - 

PLETERNICA - Uz poštivanje epidemioloških mjera, u prostorijama Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici, održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice.

Na vjerojatno posljednjoj sjednici vijeća u ovom mandatuusvojene su izmjene socijalnog programa Grada Pleternice. U taj bi program, naime, trebala biti uvrštena isplata uskrsnica umirovljenicima s područja grada.

U Pleternici već dulji niz godina isplaćuju božićnice svojim umirovljenicima. Na gradskom području živi velik broj umirovljenika, a mnogi od njih imaju iznimno niske mirovine. Gradska im je uprava stoga ovom novčanom potporom odlučila barem malo olakšati dane koji dolaze i “počastiti” ih za predstojeće blagdane. Izmjenom socijalnog programa definirat će se iznosi i uvjeti, ali oni će, kažu u Gradu, biti slični onima za božićnice.

– Činjenica je da sredstva koja planiramo u okviru socijalnog programa rastu iz godine u godinu. Proračunska sredstva također rastu, pa onda na neki način možemo ljudima starije životne dobi koji su društvu svojim radom tijekom života dali puno nešto i vratiti, makar simbolično – kaže gradonačelnica Jozić.

Podsjetimo, pravo na božićnice u visini od 100 do 400 kuna ostvarivali su umirovljenici koji imaju mirovine do 2.000 kuna, za što se iz gradskog proračuna na godišnjoj razini izdvaja između 70 i 80 tisuća kuna. Osim božićnica i skorih uskrsnica, Grad isplaćuje i niz socijalnih potpora poput naknada za ogrjev, novorođenčad, hrvatske branitelje, sufinancira prijevoz učenika, stipendije, dječje igraonice, pomoć u kući itd.

Na sjednici je jednoglasno usvojen i novi Statut Grada Pleternice u koji su uvedene promjene u skladu s novim zakonskim odredbama vezanim za lokalnu samoupravu.

Ostale točke Dnevnog reda bile suPrijedlog Poslovničke odluke oizmjeni i dopuni Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pleternice tePrijedlog Odluke odavanju prethodne suglasnosti naStatut Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije. Sve su točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.