Četvrtak, 11 Veljača 2021 12:49

Tendencija pada novo zaraženih osoba u županiji - u školu kreću i učenici srednjih škola

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19 i Odluke o provođenju nastave od 15. veljače u osnovnim i srednjim školama koju je Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije usuglasio zajedno s Nacionalnim stožerom Republike Hrvatske te s ministrom znanosti i obrazovanja.

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako je naša županija na temelju epidemiološkog stanja stekla uvjete kako bi se svi učenici, oni koji nisu polazili nastavu u srednjim školama, od ponedjeljka mogli vratiti na redovitu nastavu po modelu A. - Sve epidemiološke mjere koje su propisane, ravnatelji škola, nastavnici, profesori te učenici i dalje moraju poštivati. Vjerujem da je ova odluka za dobrobit naših učenika koji se trenutno nalaze kod kuće. Pratimo što se događa s novim sojem virusa, međutim ako bude drugačije, mijenjat ćemo odluke. U našim školama stanje je dobro, uvjeti su izvrsni, ravnatelji dobro poznaju sustav, znaju koje su obveze te u tom kontekstu vjerujem da će situacija i nadalje ostati dobra. Danas smo odlučili definirati odluku upravo zato da se i prijevoznici i svi oni koji su u sustavu organizacije, mogu pripremiti za ponedjeljak.

Župan Tomašević iskoristio je prigodu te čestitao međunarodni Dan europskog broja 112 te je također čestitao svim djelatnicima HGSS-a, djelatnicima odsjeka za urbanizam, vatrogascima i policijskim djelatnicima iz naše županije, koji se nalaze na potresom pogođenim mjestima na njihovom trudu i zalaganju kako bi pomogli onima kojima je pomoć sada najpotrebnija.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević izvijestio je o najnovijim epidemiološkim podacima te je rekao kako u PSŽ imamo 41 aktivni slučaj zaraze korona virusom, 14 osoba je na bolničkom liječenju, a 183 osobe su u samoizolaciji. - U prošlom tjednu udio pozitivnih među testiranima bio je 3,7 posto, a u prethodna tri dana je 1,2 posto. Tendencija je pada, što ne znači da se trebamo opustiti. I dalje se trebamo pridržavati svih epidemioloških mjera preporučenih od Nacionalnog stožera.

IMG 5956

Ravnatelj Matijević rekao je kako su u ponedjeljak stigle prve doze cjepiva tvrtke Moderna, a radi se o 100 doza, 300 doza AstraZeneca cjepiva te 360 doza od Pfeizera koje će se iskoristiti za docjepljivanje. - Za docijepiti je ostala još 121 osoba te ćemo to učiniti tokom idućeg tjedna, a cijepljenje šire populacije očekuje se početkom ožujka. Krajem ovoga tjedna Požeško-slavonska županija imat će 2806 procijepljenih osoba.

 

Voditelj Službe civilne zaštite Slavko Marinac osvrnuo se na obilježavanje međunarodnog dana broja 112. -Ovaj broj u Hrvatskoj postoji već 16 godina. Ustrojen je 11. veljače 2005. godine. Teritorijalno je razdijeljen po svim županijama u okviru Civilne zaštite koja je ustrojena u okviru Ministarstva unutarnjih poslova. Svojom odlukom Europsko vijeće ustrojilo ga je 1991. godine te možemo reći da je ova godina i jubilarna jer slavimo 30 godina postojanja na područjima svih zemalja Europske unije.IMG 5958

 

Protekla 2020. godina bila je nešto dinamičnija te prema broju poziva možemo reći da je bila više opterećena u odnosu na prethodne godine, upravo iz razloga što je prošla godina bila pandemijska godina. Naš županijski Centar 112 Požega zabilježio je preko 24 000 poziva. Najveći pritisak zabilježili smo tijekom ožujka i travnja 2020. godine, a u prosjeku se taj broj kreće između 1700 do 3000 poziva na mjesečnoj razini..