Utorak, 24 Studeni 2020 12:35

Grad Pleternica među prvima ukida prirez na dohodak građana i radnika

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA - Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić upućuje na Gradsko vijeće grada Pleternice koje će se održati 4. prosinca prijedlog odluke o Ukidanju prireza koji se u iznosu od 10 posto obračunavao na dohodak građana i svih zaposlenih. Prvi je to primjer među gradovima u našoj Požeško-slavonskoj županiji koji se odriče prihoda od prireza a i rijedak za sada primjer u RH. Grad Pleternica tako više neće moći računati od 1. siječnja iduće godine na oko milijun kuna prihoda koji se godišnje ubere od prireza na dohodak u proračun grada Pleternice.

Na tiskovnoj konferenciji gradonačelnica Jozić upoznala je javnost s prijedlogom ove odluke za koju smatra da će biti dobra poruka gospodarstvenicima, građanima i zaposlenicima koji će najviše dobiti od ove odluke i to vidjeti u svojim prihodima i platnim vrećicama, a još više u gospodarskom okruženju koji investira i stvara nova radna mjesta. - Ukidanje prireza u gradu Pleternici je velika odluka za nas, a motiv je rasterećenje gospodarstva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja onima koji stvaraju nova radna mjesta, koji zapošljavaju, ali i našim sugrađanima jer je to poruka da je ovaj grad spreman učiniti i taj iskorak, računajući da će Grad Pleternica time zapravo biti prepoznat kao mjesto za investicije. Znamo da investicije stvaraju nova radna mjesta. Nova radna mjesta omogućavaju opstanak stanovništva na ovom području. Ako znamo da Grad Pleternica, kroz potpore koje daje gospodarstvu na godišnjoj razini osigura oko milijun i pol kuna u proračunu grada Pleternice, ako znamo da Grad zemljište u Industrijskoj zoni prodaje po povoljnim cijenama, ako znamo da se Grad kod izgradnje novih objekata u Poslovnoj zoni odriče cjelokupnog iznosa komunalnog doprinosa, ako znamo da plaćamo i priključke na elektro-energetsku mrežu, priključak na sustav vodoopskrbe i odvodnje, onda dolazimo i s ovim ukidanjem prireza do višemilijunskih iznosa koji se usmjeravaju gospodarstvu, upravo kako bi to gospodarstvo ostvarilo onaj cilj za koji postoji je stvaranje novih vrijednosti i novih radnih mjesta i ono što nas kao čelnike Grada najviše zanima, to su nova radna mjesta - istakla je gradonačelnica Jozić koja dodaje da tih milijun kuna bez kojih će ostati gradski proračun u 2021. godini neće utjecati na održavanje gradske infrastrukture niti omesti nova ulaganja, nove projekte koje Grad planira pokrenuti uz financiranje iz EU i državnoih fondova.

Gradonačelnica Jozić naglašava da se ovo ukidanje prireza događa i kada centralna država smanjuje porez na dohodak sa 24 posto na 20 i sa 36 posto na 30 u najavljenoj poreznoj reformi, te da će svakako biti veliki doprinos građanima u ovoj teškoj situaciji koju je izazvala pandemija korona virusa. Grad Pleternica teži tome da uskoro dosegne status TAX free grada.