Ponedjeljak, 23 Studeni 2020 13:54

Župan Tomašević uvjerio se u spremnost i mjesta pripravnosti zimske službe nadležne za Županijske prometnice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Mije Jozaka, te voditelja zimske službe ŽUC-a obišao je mjesta pripravnosti zimske službe za period 2020./2021. u Požegi, koji je nadležan za sve županijske prometnice. Sukladno zakonu od 15. studenoga do 15. ožujka, zimska služba je u pripravnosti za sve moguće intervencije prilikom zimskih nepogoda. Izvoditelj radova je Poduzeće za ceste Slavonski Brod, a Požega i Pakrac su dva mjesta pripravnosti s ukupno 477 km u Požeško-slavonskoj županiji. Sukladno tomu je napravljena dinamika i itinereri rada potrebnih jedinica za obavljanje sigurnog rada u zimskom periodu.

- Kao i svake godine do sada, svi potrebni preduvjeti za obavljanje radova su osigurani te se nadamo da će isti biti izvršavani u najkraćim mogućim rokovima. Svakodnevno pratimo vremenski prognozu, zajedno sa izvoditeljima radova te sukladno tomu, uvodimo stupnjeve pripravnosti u odnosu na temperaturne pokazatelje koje dobivamo od Državnog hidrometeorološkog zavoda. Zavisno o stupnjevima pripravnosti imamo određena vozila po potrebi stupnja, prvi, drugi i treći stupanj, a trenutno se provodi najniži, prvi stupanj, što čini jedno vozilo. S obzirom na našu raspoređenost i konfiguraciju terena, imamo par brda koja moramo kontrolirati češće i stoga imamo spremna vozila i za to - rekao je ravnaterlj ŽUC-a Mijo Jozak.

Na upit novinara da čitatelji često zovu da neke od dionica nisu na vrijeme očišćene, ravnatelj Jozak odgovara da prije treba utvrditi tko je nadležan za koje dionice ceste, budući se isprepliće nekoliko zimskih službi: - Važno je napomenuti i kako se održavanje provodi na županijskim i lokalnim cestama. Ostale ceste u nadležnosti su državne zimske službe, odnosno gradske zimske službe. Kada dođe do padalina, dionice terbaju biti progode 5-8 ati nakon prestanka padalina, a zakonom je dozvoljeno do 10 centimetara ugaženog snijega, međutim mi prometnice nastojimo održavati odmah.IMG 5642

 - Izvođač radova u suradnji sa našom Županijskom upravom za ceste pobrinuti će se i ove godine da svi žitelji naše županije, a posebno oni koji žive na brdskim područjima, mogu normalno prometovati po očišćenim i održavanim prometnicama. Treba reći kako trebamo čuvati i okoliš, budući ogromne količine soli koje bi se bacale da bi ceste bile „crne“ jako zagađuju okoliš. Ponosan sam i čestitam ravnatelju Županijske uprave za ceste kao i izvođačima koji su se već uhvatili posla i preventivnih postupaka, kako bi zadovoljili sve potrebe naših građana. Svi kapaciteti su spremni, dovoljan broj ljudi i vozila, soli, sipine i svega što je potrebno za dobre rezultate i ove godine – rekao je župan Alojz Tomašević apelirajući na stanovnike da budu strpljivi jer zimska služba ne može uvijek sve odmah očistiti, ali svpojim planom sve ceste uvijek budu očišćene i brže nego što se očiste u europskim državama, jer tamo su standardi čišćenja snijega slabiji nego kod nas u Hrvatskoj.