Subota, 07 Studeni 2020 09:07

Završeni radovi na Vatrogasnom domu DVD Jakšić i krovu zgrade Općine Jakšić

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

PRIPREMA SE GRADNJA VODOVODA I KANALIZACIJE U CEROVCU I GRANJU TE PROŠIRENJE DJEČJEG VRTIĆA  -

JAKŠIĆ - Cijele ove godine na jakšićkom se području gradilo i dograđivalo, ali i pripremalo nove projekte. Tako su nedavno završena tri značajna projekta: dogradnja Vatrogasnog doma DVD Jakšić i izgradnja vatrogasnog tornja, izgradnja vodovoda i kanalizacije u Tekiću a zamijenjen je i krov na zgradi Općinske uprave Jakšić.
 – Zajedno s DVD Jakšić radili smo na izgradnji vatrogasnog tornja i dogradnji vatrogasnog doma vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Iz fondova EU osigurano je 2,1 milijun a ostatak je iz našeg proračuna. Isto tako, s Tekijom smo završili gradnju vodovoda i kanalizacije u naselju Tekić u dužini 3,7 kilometara. Vrijednost radova je 5,5 milijuna kuna, bez PDV-a, a vodovodom i kanalizacijom će se sada moći koristiti 258 stanovnika u 80 kućanstava koliko ih je u tom selu – istakao je zadovoljno načelnik općine Ivica Kovačević.
Zamjena krova na zgradi gdje se nalazi općinska uprava najmanje je koštala od navedenih projekata ali oko toga je bilo najviše problema. Naime, u sklopu te zgrade nalazi se i ambulanta opće medicine, zubna ambulanta, pošta, centrala Hrvatskog telekoma i jedna trgovina ali službeno, vlasnik zgrade je Općina Jakšić. Jedan od ‘općinskih stanara’ bio je problem zbog čega nije bilo moguće za krov osigurati sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 – Svi oni nama ne plaćaju najam jer je davno sa SIZ-om postojao nekakav sporazum oko toga koji nikad nije razriješen. Još 2009. godine, kad je postojalo Poglavarstvo, pokrenut je postupak utvrđivanja vlasništva ali ništa nije napravljeno, zgrada je službeno naša i mi ju moramo održavati. Dakle, to je zgrada javne namjene koja je bila pokrivena salonit crijepom a koji je s takvih zgrada trebao biti uklonjen još 2018. godine. Mi smo preko Fonda pokušali osigurati sredstva za zamjenu krova, javljali smo se na dva natječaja, ali smo bili odbijeni. Obrazloženje je bilo kako to ne mogu financirati jer u zgradi postoji komercijalni dio. Misli se na ovaj dio gdje je trgovina, iako oni nama ništa ne plaćaju i mi od toga nemamo koristi. Na kraju smo ipak, po nalogu inspekcije, krov morali riješiti sami. Zamijenjen je krov, gromobranske instalacije, odvodnja… i to nas je koštalo 420 tisuća kuna – objasnio je načelnik Kovačević.
Posljednjih godina, pa i ove, na području jakšićke općine mnogo se ulagalo u sustave odvodnje i vodoopskrbe. Uz već spomenute radove u Tekiću, ove se godine, u sklopu projekta Aglomeracija Pleternica, dio radova vezanih uz odvodnju radovi se odvijaju i u samom Jakšiću, što je Općina sufinancirala s 840 tisuća kuna. Istovremeno su se obavljale pripreme za gradnju kanalizacije i vodovoda s biopročistačem u naseljima Cerovac i Granje.
 – Građevinsku dozvolu imamo, nositelj investicije je Tekija d.o.o. Požega s tim da će Općina sufinancirati dio radova. Procijenjena vrijednost radova je 9 milijuna kuna od čega ćemo mi iz proračuna osigurati oko 180 tisuća kuna. Želim istaći da smo od 2005. godine, otkako sam ja načelnik, izgradili i stavili u funkciju ukupno 29 kilometara vodovoda i oko 24 kilometra kanalizacije s tri biopročistača. Kad se završe radovi u Cerovcu i Granju, sva naselja u općini Jakšić će imati vodovod i kanalizaciju – kazao je načelnik Kovačević.
A osim radova u Cerovcu i Granju, za iduću godinu planiran je još jedan značajan projekt: dogradnja vrtića. – Imovinski odnosi su riješeni, zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je podnesen i ja očekujem da ćemo ju dobiti do kraja godine. U veljači bi trebao izaći natječaj na koji ćemo se prijaviti kako bi osigurali sredstva a radi se o nešto manje od 9 milijuna kuna. Sadašnji kapacitet vrtića je 65-ero djece no, ima ih 98-ero. Morali smo multifunkcionalnu dvoranu preurediti kako bi osigurali prostor za još jednu grupu i predškolce. U dograđenom vrtiću bit će prostora za 125-ero djece – najavio je na kraju načelnik Ivica Kovačević.

Tekst i foto: V. Milković