Četvrtak, 14 Veljača 2013 13:02

Odluka o nagradama za Dan grada

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

22. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POŽEGE  -

 

AKTUALNIH POLA SATA PONOVNO VRLO BURNO, A ČULE SU SE I PRIJETNJE TUŽBAMA

IMG 2026POŽEGA – Svaka sjednica požeškog Gradskog vijeća zažari atmosferu odmah na početku, kada je na dnevnom redu Aktualni sat koji traje pola sata u kojem vijećnici postavljaju pitanja, uglavnom gradonačelniku, a tako je bilo i na 22. sjednici. Na nekoliko pitanja iz redova vlasti, koja su postavljena u cilju informiranja javnosti o novim projektima grada koji su u realizaciji, o otvorenju novih gradilišta, pa i nekim planovima koji slijede u gradu Požegi, gradonačelnik je odgovorio vrlo opširno, no na neka pitanja iz oporbe, posebno od vijećnika Nine Smolčića, koji i inače na svakoj sjednici ima najviše pitanja za gradonačelnika, dobiven je vrlo šturi odgovor, da će odgovor dobiti na slijedećoj redovnoj sjednici koja će biti održana početkom srpnja. Kako uskoro slijedi svečana sjednica povodom Dana grada Požege, a onda raspuštanje vijeća zbor redovnih lokalnih izbora u svibnju, odgovor će dobiti zapravo novi vijećnici koji na izborima budu osvojili novi mandat.

IMG 2025Radovi na gradnji Glazbene škole teku po planu, bez nekih većih zaostataka, a pokušat će se sada zatvorena Babukićeva ulica u potpunosti, otvoriti bar za pješake, što je bila primjedba vijećnika Antuna Petrića. Krenulo je još jedno veliko gradilište na području grada, a to je izgradnja velikog rotora na zapadnom ulazu u grad, koji će prije svega, kako je istakao gradonačelnik Zdravko Ronko, osigurati sigurnost na ovome prometnom križanju na kojemu je sigurnost bila upitna, a svakako stvara i uvjete za skoru gradnju novoga trgovačkog centra, do sada najvećeg u Požegi. Novi centar bi zapošljavao 250 djelatnika sa brojnim sadržajima, a ozbiljnost njihovog ulaganja vidljiva je i kroz sufinanciranje gradnje ovog zapadnog rotora.

Donesen novi Statut grada Požege

IMG 2027Kako su shvatili da se nove izmjene Statuta moraju donijeti radi usklađivanja dosadašnjeg statuta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, za izmjene su vijećnici glasali jedinstveno. Promjene se odnose na ovlaštenja kada se odlučuje o stjecanju nekretnina i pokretnina u vlasništvo grada. Gradonačelnik će ubuduće moći odlučivati i o imenovanjima i razrješenjima predstavnika grada u javnim ustanovama i tvrtkama kojima je osnivač grada Požega. Ubuduće a to je već na slijedećim izborima za vijećnike Gradskog vijeća birat ćemo 21 vijećnika, podsjetimo do sada je vijeće imalo 19 vijećnika.

Dobitnici javnih priznanja grada Požege

Vijećnici su jednoglasno donijeli i Odluku o dodjeli javnih priznanja grada Požege za 2013. godinu koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici za Dan grada 12. ožujka. Kolektivne nagrade grada požege dodijelit će se Umjetničkoj akademiji u Osijeku i tvrtki Plamen iz Požege.

IMG 2032Godišnje nagrade pojedincima dodijelit će se dr. sc. Hrvoju Potrebici, za značajne znanstvene rezultate koje je postigao kao voditelj arheoloških istraživanja nekropole pod tumulima i pronalaska naselja iz starijeg željeznog doba koje naš kraj upisuje na kartu europskih naseljenih mjesta u dalekoj prošlosti. Nagrada će biti dodijeljena i mr. sc. Nataliji Matajić, predsjednici Uprave Kutjeva d.d., koja je otkako obavlja ovu dužnost organizacijski i financijski podržala sva gospodarska i kulturna događanja u Požegi, te Glazbenog festivala Slavonije.

Ove godine dodjeljuje se i Povelja humanosti, a nju su zaslužili Mirjana i Milan Peharda supružnici koji su svojim nesebičnim i humanim djelom udomili troje djece i pružili id dom ispunjen toplinom i ljubavlju. Tim su plemenitim činom spasili braću i sestru od razdvajanja primivši ih u svoju obitelj iz dječjeg doma za nezbrinutu djecu.

Pomoć u legalizaciji objekata

Vijećnici su donijeli i Odluku kojom će se svakako pomoći i olakšati legalizacija nelegaliziranih objekata, posebno objekata proizvodne namjene. Uz već ranije donesenu odluku od 50 posto popusta na iznos komunalnog doprinosa za jednokratnu uplatu donijeta je dodatna odluka o popustu od 20 posto za sve objekte koji služe za proizvodne djelatnosti, što će svakako biti od velike pomoći, poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.