Utorak, 12 Veljača 2013 17:10

Čeka se novo usklađivanje autobusnih linija

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PAKRAČANI I LIPIČANI NE MOGU VLAKOM ILI AUTOBUSOM IZRAVNO PUTOVATI U ZAGREB  -

 

Direktna željeznička linija za Zagreb nekada je postojala ali je ukinuta prije dvanaest godina uz obrazloženje da se to čini zbog racionalizacije.

PAKRAC - Godinama već stanovnici pakračko-lipičkog kraja ne mogu ni vlakom ni autobusom direktno otputovati u Zagreb a ta je praksa nastavljena i u 2013. Iako je do Zagreba samo oko 120 kilometara, zbog presjedanja se putuje satima. - Istovremeno izravne autobusne linije postoje za Beograd i Banja Luku što je nelogično. Mi smo već predlagali da se uvede linija od Daruvara preko Pakraca do Kutine i u Zagreb jer mislimo da bi se nakupilo dovoljno putnika kako bi bila rentabilna, ali do sada taj prijedlog nije prihvaćen – kazao je gradonačelnik Davor Huška.

P1010329Direktna željeznička linija za Zagreb nekada je postojala ali je ukinuta prije dvanaest godina uz obrazloženje da se to čini zbog racionalizacije. Tko želi putovati vlakom sada mora presjedati u Banovoj Jaruzi. Oni koji se odluče putovati autobusom, moraju najprije otputovati u dvadesetak kilometara udaljeni Daruvar pa tamo 'hvatati' vezu za Zagreb. Problem je međutim, što autobus za Daruvar vozi samo radnim danom tako da vikendom nije moguće putovanje. Građani zbog ovakve 'povezanosti' s metropolom negoduju. - Najčešće se odlučujemo putovati automobilima jer je brže. No, to je skuplje tako da ne putujemo prečesto – rekla je Dubravka Arland.

 

P1010331- Do Banove Jaruge ima 25 kilometara pa onda još hvataj vezu na glavnoj pruzi. Najgore je onima koji nemaju vlastiti automobil. Oni nerijetko mole druge da ih odvezu u Zagreb ako im je hitno – rekao je Zdenko Hudorović.

Autobusni prijevoz na pakračko-lipičkom području obavlja jedino požeški APP u kojemu kažu kako su ranijih godina redovno podnosili zahtjev mjerodavnoj instituciji za odobravanje uvođenja linije iz Pakraca i Lipika za Zagreb. - Međutim, na uobičajenoj proceduri usklađivanja redova vožnje naši zahtjevi nisu usklađeni, a time ni odobreni.

P1010334- Prekomplicirano je putovati s presjedanjem, izgubi se previše vremena. Zato se vrlo često ljudi dogovore pa više njih putuje jednim autom. Jeftinije je i brže se doputuje – dodala je Sanja Savi.

Osnovni razlog neusklađivanja redova vožnje bio je taj što je na navedenim redovima vožnje bilo više stajališta pa smo ulazili u zaštitna vremena drugih prijevoznika i redovi vožnje nisu mogli biti usklađeni – objasnio je Igor Krpan, direktor putničkog prijevoza u APP-u. I ove godine, dodao je, podnesen je zahtjev za usklađivanje linija iz Pakraca prema Zagrebu. Ako bude odobren autobusi bi izravno prema Zagrebu krenuli tijekom ljeta.   (vm)