Srijeda, 16 Rujan 2020 12:21

Požeško-slavonska županija broji novih 16 zaraženih korona virusom ili trenutno 134 oboljelih od Covid 19

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno aktivno 134 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 125 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 490 osoba, a ukupno je testirano 7592 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

IMG 3893 - Hospitalizirane osobe nalaze se u Općoj županijskoj bolnici Požega, bolnici u Osijeku te u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Apelirao bih na građane, na kontakte osoba te na pozitivne osobe da nam daju prave informacije. Imamo problema sa stavljanjem ljudi u samoizolaciju. To je potreba zbog njih samih, zbog njihovih obitelji da bi ostvarili što manji broj kontakata kako bi i samim time bio što manji broj novozaraženih osoba. Prikrivanja kontakata ima, i to nije dobar način i primjer, jer je moguće da su upravo svi ti kontakti potencijalno zaražene osobe. U ovome trenutku ne postoje sankcije za takve osobe, ali postoje sankcije za osobe koje krše mjeru samoizolacije. Sve je zapravo na savjesti i odgovornosti samih tih osoba - istakao je epidemiolog dr. Vitalia.

 - Moramo konstatirati da broj zaraženih, a koji je prije par dana bio u padu te smo očekivali da će se taj trend i nastaviti, nažalost raste. Bitno je naglasiti da imamo propisane mjere i smjernice koje su na snazi od 07. rujna te traju do 07. listopada, a samo o nama ovisi da li će iste te mjere i ostati takve, hoće li one biti produžene, ili će biti nova ograničenja, naravno uz smjernice nacionalnog stožera. Krenula je školska godina te se stoga još više moramo pridržavati navedenih mjera i biti odgovorni. U samoizolaciji se nalazi pet razreda iz naših škola. Ako ne budemo poštivali propisane mjere, onda ćemo dobiti i lošije rezultate. Preporučam da se sve aktivnosti i okupljanja što više obavljaju na otvorenom, a one obveze koje se budu morale održati u zatvorenome prostoru da to budu prozračene prostorije. Nitko od učitelja, nastavnika ili profesora, službenih osoba nema pravo donositi drugačije odluke, mijenjati rasporede, skidati maske ili sl. osim onoga kako je propisano. Pritisaka ima puno, od organizatora svadbi, raznih okupljanja, ali unatoč tome, mjere i dalje ostaju iste. One su upravo zbog svih nas i donešene – upozorio je župan Alojz Tomašević.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095/340-0019

Sve Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Sve informacije vezane uz korona virus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Pripravnost epidemiološke službe 098/9829-204