Ponedjeljak, 13 Srpanj 2020 14:17

Obilazak projekata u provedbi na školama s područja Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Požeško-slavonska županija trenutno ima projekata u realizaciji vrijednosti dvije milijarde kuna, a u odjelu školstva, a uz stručnu suradnju sa Regionalnim koordinatorom razvoja, energetski su obnovljene gotovo sve područne škole te su u realizaciji energetske obnove matičnih škola. Tragom toga da se ne ugasi niti jedna škola te da se podigne standard uvjeta obrazovanja, župan Alojz Tomašević obišao je radove ne dvjema osnovnim školama; u gradu Pleternici i općini Jakšić, kao i radove na Obrtničkoj školi u gradu Požegi.

U Obrtničkoj školi u Požegi radi se uređenje prilaznog stepeništa i adaptacija krovišta školske zgrade. Izvođač radova je Konstrukt Požega d.o.o., a vrijednost radova je 142.000,00 kn za stepenište i 500.000,00 kuna za adaptaciju krovišta.

„Zahvaljujem se našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji koja nam je za ovu godinu odobrila sredstva za izmjenu pokrova na matičnoj zgradi škole i sredstva za renoviranje prilaznog stepeništa. Sredstva su značajna, a njima završavamo priču izmjene krovišta na zgradi bivšeg centra, dakle zgradi u kojoj su tri škole. Isto tako rješavanjem prilaznog stepeništa povećavamo sigurnost prilaska, naročito u zimskom periodu, za naše učenike i djelatnike. Stepenicama se služe učenici i djelatnici četiriju škola. Želim se zahvaliti i našem županu Alojzu Tomaševiću na razumijevanju i brizi za strukovno obrazovanje, i naglasiti kako svake godine dobivamo značajna sredstva, a gotovo 700 tisuća kuna ove godine odobreno je za dugoočekivanu adaptaciju krova i stepeništa. To su sredstva koja mi ne bi mogli prikupiti samostalno iz vlastitih sredstava, stoga smo jako zahvalni i ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nas naš osnivač ne prati. Iz godine u godinu promišljamo kako povisiti standard i kvalitetu obrazovanja u svim našim zanimanjima. Osim matične škole imamo i zgradu radionica, na kojoj je prošle godine izmijenjeno krovište staro preko 40 godina, do tada se na tom krovištu u sklopu praktične nastave odrađivao popravak i održavanje. Kao ravnateljica sam presretna da će pitanje krovišta sada biti riješeno i da možemo prijeći na unutrašnje detalje, također nam se vraćaju kuhinja i restoran iz đačkog doma, što će također pridonijeti kvaliteti obrazovanja. “ – rekla je ravnateljica Iva Šnajder.

Osim Obrtničke škole, na tom području se nalaze Ekonomska škola, Tehnička škola i Poljoprivredno-prehrambena škola, a sve škole imaju u realizaciji projekte koji su od velike važnosti za podizanje standarda obrazovanja i uvođenja suvremenog kurikuluma. Poljoprivredno-prehrambena škola je prije nekoliko dana potpisala ugovor za novi projekt „Razvoj Centra kompetentnosti Panonika“ u vrijednosti oko 50 milijuna kuna, sa stopostotnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. To je naglasio župan Alojz Tomašević te je nadodao kako će Požeško-slavonska županija nastaviti s ulaganjem u sve srednje strukovne škole jer su od velike važnosti za razvoj županije.

„Podizanje standarda obrazovanja primarni nam je cilj, ne samo obrazovanja učenika nego i nastavnika i profesora. Kada govorimo o srednjoškolskom stručnom obrazovanju, moramo naglasiti kako je ono izuzetno važno za razvoj gospodarstva. Prostore koje je do sada koristio Đački dom, a odnosi se na prostore za pripremu i obuku, biti će vraćeni Obrtničkoj školi. Projektna dokumentacija za novi objekt koji bi se trebao nalaziti pokraj Đačkog doma, a služiti će Obrtničkoj školi kao nova kuhinja, je pri kraju. Prijedloge slušamo i uvažavamo te uvijek pokušavamo pronaći sredstva za njihovu realizaciju. Svakako nam je glavni cilj podignuti standard obrazovanja te da učenici ne idu u školu zbog ocjene već zbog znanja koje će koristiti u daljnjem radu i životu. Nastavit ćemo s uređenjem prostora naših triju škola i želim da naše škole budu prepoznate te da privučemo učenike iz drugih županija, da ovdje obučavamo nove obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

U gradu Pleternici radi se energetska obnova na Osnovnoj školi fra Kaje Adžića. Izvođač radova je Presoflex gradnja d.o.o., vrijednost radova je 16.446.993,82 kuna, europska sredstva iznose 8.554.522,43 kuna, a od toga Požeško-slavonska županija sufinancira 2.528.202,94 kuna. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta je od listopada 2018. godine do listopada 2020. godine

„Radovi idu dobrim tijekom, izvode se radovi na fasadi škole, na krovištu, a unutrašnji radovi su skoro završeni, kao i na hidroizolaciji i na termoizolaciji. Trenutno smo u fazi postavljanja završnog sloja na podovima, tijekom sljedećeg tjedna planira se postavljanje vrata i završeni su radovi na postavljanju kompletne stolarije. Započeli smo s radovima 01. ožujka i rok izgradnje je 31. kolovoza, vjerujem da će sve biti spremno za povratak djece u školske klupe.“ – rekao je ravnatelj Hrvoje Galić.

Ispred grada Pleternice prisutan je bio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić koji je izjavio da je grad sufinancirao radove koji nisu u sklopu projekta, a odnose se na odvodnju i vodovodnu mrežu. Ukupna vrijednost sufinanciranja je bila nešto manje od tri milijuna kuna.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako je Osnovna škola fra Kaje Adžića nekada imala titulu najveće osnovne škole u Hrvatskoj. Također je najavio pripreme za uspostavljanje jednosmjenskog rada i dnevnog boravka u školi.

„Odluka je ista kao i za sve škole, podići radne standarde i standarde obrazovanja za sve učenike. Ovo je jedno veliko gradilište vrijednosti oko 16 milijuna kuna, a ako ubrojimo sredstva koja su izvan europskog projekta, dobijemo vrijednost oko 20 milijuna kuna, gotovo najveća investicija u školstvu za našu županiju. Zahvaljujem se gradu Pleternici i gradonačelnici Jozić te našem Regionalnom koordinatoru razvoja Županije koja je i nositelj projekta u suradnji sa Županijom koja financira oko 2,5 milijuna kuna. Europska sredstva su 85% nepovratna i na temelju toga uvijek prakticiramo, s europskim sredstvima podižemo standard svih naših objekata. Također našim domaćim izvođačima radova dajemo priliku za posao, da ne moraju ići tražiti posao izvan zemlje. Kroz neko vrijeme ćemo ovdje svjedočiti završnoj konferenciji i otvorenju nove obnovljene škole koja će biti spremna dočekati učenike.“ – rekao je župan Tomašević.

Na Osnovnoj školi Mladost Jakšić također se provodi energetska obnova. Izvođač projekta je L projekt d.o.o. Ukupna vrijednost je 5.024.325,11 kuna, europska sredstva iznose 2.913.643,63 kuna, od toga Požeško-slavonska županija sufinancira 150.000,00 kuna. Razdoblje provedbe projekta je svibanj 2017. godine do studenog 2020. godine. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„U ovom projektu mi uređujemo energetsku ovojnicu matične škole i dvorane, dakle stavlja se vuna debljine 15 cm, spuštamo stropove u svim učionicama i stavljaju se nova rasvjetna tijela, nove elektroinstalacije i novi radijatori. Također će biti postavljen sustav koji je prvi tog tipa u našoj županiji, sustav hlađenja odnosno ventilacije i klimatizacije. Nakon toga naša škola će imati uvjete koje nema niti jedna škola, s obzirom na to da smo obnovili svih pet područnih škola, završetak obnove matične škole dovest će tome da su sve naše zgrade energetski obnovljene. Prošle godine smo uveli jednosmjenski rad i produženi boravak koji financira općina Jakšić. Osim ovog projekta koji sufinancira Požeško-slavonska županija, također financira i ostale radove, a to je promjena parketa, stavljanje nadbetona, sve to uz novi namještaj koji je nabavljen prije dvije godine i pametne ploče koje ima skoro svaka učionica. Zahvaljujem se Požeško-slavonskoj županiji i županu Tomaševiću koji nas prate i sufinanciraju već šestu zgradu. Sve drugo ostaje na nama djelatnicima škole da pratimo taj nivo i omogućimo učenicima najbolje uvjete obrazovanja.“ – rekao je ravnatelj Boško Obradović.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević dodao je da je prošle godine uveden dnevni boravak kako bi se izbjegao premještaj učenika u druge gradove te kako bi se djeci i roditeljima omogućili dobri životni uvjeti. Vrijednost je 120 tisuća kuna te općina također planira financirati nabavku radnih bilježnica za iduću školsku godinu.

Župan Alojz Tomašević izrazio je ponos što će završetkom radova na Osnovnoj školi Mladost, na području općine Jakšić biti energetski obnovljene sve škole. Također je dodao da je u tijeku energetska obnova škole u Poljani vrijednosti 2 milijuna kuna od čega Požeško-slavonska županija sufinancira 115.000,00 kuna.

„Prije pet godina prva obnovljena škola bila je područna škola u mjestu Treštanovci, kada su bila samo dva učenika te je postavljeno pitanje potrebe za energetskom obnovom na što smo mi odgovorili da želimo obnoviti sve škole i pružiti jednake uvjete za sve učenike. Danas ta škola ima osam učenika, nismo ugasili ni jednu područnu školi bez obzira na broj učenika, sve će biti obnovljene onako kako se i zahtjeva. Ova matična škola i škola u Poljani su zadnje dvije matične škole koje se trebaju obnoviti, ostaju nam još četiri područne i taj dio će biti odrađen. Iznimno sam ponosan na stanje ove škole, 5 milijuna kuna ulaganja, prva škola koja će imati ugrađen sustav hlađenja, druga škola koja je uvela jednosmjenski rad uz potporu općine za dnevni boravak. Ovo je dokaz da ravnatelji uz dobru suradnju dobiju potrebnu potporu i sve da bi se u konačnici ostvarilo poboljšanje uvjeta obrazovanja za sve naše učenike. “ – rekao je župan Alojz Tomašević.

pszupanija.hr