Utorak, 07 Srpanj 2020 11:29

Savjetovanje o reformi lokalne samouprave u organizaciji Hrvatske zajednice općina

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

DOMAĆIN SAVJETOVANJA OPĆINA JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ - Već nekoliko mjeseci u organizaciji Zajednica općina Hrvatske provode se savjetovanja o reformi lokalne samouprave. Održavaju se po županijama u općinama koje pripadaju toj županiji, a za Požeško-slavonsku županiju domaćin je bila općina Jakšić i načelnik Ivica Kovačević. Savjetovanju su nazočili načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, općine Velika Vlado Boban, općine Čaglin Dalibor Bardač, a savjetovanje je vodio Mladen Puškarić iz Zajednice općina.

IMG 2723On je nazočne upoznao s prijedlogom reforme lokalne samouprave, detaljima prijedloga koji su se nametnuli u dosada održanim savjetovanjima, te zatražio i da se općine Požeško-slavonske županije očituju o problemima s kojima se suočavaju, dobrim praksama koje se mogu primijeniti, ali i budućim prijedlozima kako što bolje reformom ostvariti bolji rad i ulogu općina u Hrvatskoj.

- Mi koji smo dio lokalne samouprave, svjesni smo napada koji su se događali na lokalnu samoupravu od početka epidemije Covid19. Mnoga istupanja u javnost su išla bez argumenata i htjela su prikazati općine kao gutače javnog novca i uhljebe. Ovaj prijedlog zakona o izmjeni lokalne samouprave donosi nekoliko novina. Prva je ukidanje zamjenika načelnika općina, smanjenje broja članova predstavničkih tijela - vijeća općina za 20 - 30%, pročelnici će se birati na mandat i išlo bi se na funkcionalno povezivanje općina, koje bi bolje surađivale. One općine koje imaju već sada razvijenu infrastrukturu, komunalno poduzeće, komunalne redare, i dr. pokrivale bi i one općine koje to nemaju ustrojeno. Zajedno bi išli i na europske natječaje za komunalnu infrastrukturu i opremanje. O svemu se već dogovaralo i sa Ministarstvom uprave - istakao je Puškarić te otvorio raspravu.

Načelnici su iznijeli niz argumenata za potrebu postojanja općina, posebno na području Požeško-slavonske županije gdje su sve općine napravile veliki iskorak u razvoju komunalne infrastrukture i poboljšale uvjete života za svoje stanovnike, što se sigurno ne bi dogodilo da se razvojem upravlja iz nekog većeg centra. Općine svakako najbolje razumiju probleme svog domicilnog stanovništva i njihove potrebe, no načelnici općina se slažu da neka zakonska rješenja do sada nisu išla na ruku općinama. Upravo taj problem pročelnika se u manjim općinama izrazio kao problem, zatim imenovanja komunalnih redara, pa pitanja poljara i njihovih stručnih školskih sprema, usitnjenih komunalnih poduzeća i dr. Prihvatili su najavljene promjene kao dobre, ali i dali nekoliko prijedloga koji bi se trebali uzeti u obzir tijekom savjetovanja. Dogovoren je i još jedan sastanak i savjetovanje u jesen, prije nego bude išao prijedlog reforme lokalne samouprave u saborsku proceduru prije donošenja Zakona.

IMG 2728