Petak, 03 Srpanj 2020 13:59

Požega odlična u proračunskoj transparentnosti

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PREMA ISTRAŽIVANJU INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE –

POŽEGA Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. U ovom šestom ciklusu istraživanja Institut je analizirao i ocijenio tranparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske trasparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornost

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 (3,9 prošle godine) od mogućih 5. Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju ocjenu odličan dobila je Požeško-slavonska županija, gradovi Požega, Pleternica i Pakrac, te sve općine - Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika. Ocjenom vrlo dobar ocijenjen je Grad Lipik, dok je ocjenu dobar dobilo Kutjevo.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.